Dovolené v automobilkách ovlivnily průmysl, v srpnu klesl o pět procent

Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard

Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard Zdroj: ctk

Český průmysl v srpnu meziročně klesl o 5,2 procenta, což je velký rozdíl oproti červenci, kdy naopak rostl o 8,6 procenta. Statistici ale upozornili, že srpnová čísla významně ovlivnily celozávodní dovolené. Celkem za oba prázdninové měsíce průmyslová produkce meziročně stoupla o 1,7 procenta.

Zdůvodnění poklesu Českým statickým úřadem potvrdil i analytik ČSOB Petr Dufek. „V první řadě jde na vrub výrobě osobních automobilů, která v létě zaznamenává výkyvy v důsledku celozávodních dovolených,“ upřesnil. Podle něj se tentokrát ukazuje, že přesuny tohoto volna navýšily výsledek průmyslu v červenci a srazily ho zpět v srpnu.

Propad kromě automobilek zažívá podle Dufka i energetika a těžební průmysl, kde ovšem nejde o žádnou novinku. Naproti tomu produkci elektrotechniky a chemii letní měsíce nezasáhly a oba tyto obory se mohou pochlubit dvojciferným číslem.

„Srpnová čísla za průmysl rozhodně nepotěší, ale je nutné brát je v kontextu předchozího měsíce, který byl abnormálně silný. Proto aktuální čísla rozhodně nepovažujeme za extrémně nepříznivá a předpokládáme, že se průmysl v září již vrátil k normálu,“ vysvětlil analytik ČSOB.

Vývoj průmyslové výroby od října 2013:prúmyslová výrobaprúmyslová výroba | www.tradingeconomics.comZdroj: Tradingeconomics.com

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vycházejí nicméně srpnové výsledky o něco příznivěji – průmysl klesl meziročně „jen“ o 2,8 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem byl po vyloučení sezonních vlivů nižší o 3,6 procenta. Hodnota nových zakázek ve srovnání s loňským srpnem vzrostla o 1,4 procenta.

Podle ekonoma UniCredit Bank Patrika Rožumberského je pozitivní zprávou fakt, že v kumulaci za oba prázdninové měsíce si výroba udržela kladný meziroční přírůstek ve výši 1.7 procenta a nové zakázky dokonce rostly téměř desetiprocentním tempem.

Růstové tempo si průmysl udrží

„Teprve však následující měsíc ukáže na skutečný vliv mimořádných faktorů. Ačkoli průmysl v západní Evropě směřuje podle předstihových ukazatelů k poměrně silnému útlumu, ukazatele nálady v Česku zatím nic takového nevěstí. Jak index PMI, tak indikátor důvěry ČSÚ pro průmysl se v září zvýšily a přiblížily se ke svým květnovým vrcholům,“ doplnil Rožumberský.

Hlavní analytik Michal Brožka Raiffeisenbank míní, že údaj z průmyslu za srpen je sice negativním překvapením, ale trh by z něj neměl vyvozovat zásadní závěry a tudíž by na něj neměl významně reagovat. „Pro letošek nadále čekáme růst průmyslu o šest procent.

Mírně optimistický je i Patrik Rožumberský. „Je však zřejmé, že i průmysl v Česku se vzhledem ke svému silnému exportnímu zaměřením většímu zpomalení nevyhne. Pro následující měsíce nicméně zůstáváme optimisty a věříme, že výroba poroste relativně slušným tempem,“ dodal.