Dovoz bot z Číny padá, čeští obuvníci ale také

Boty v Asii

Boty v Asii Zdroj: profimedia.cz

Český trh s obuví tvoří z velké části dovoz z Číny, ten se však loni nečekaně zadrhnul. Čínští výrobci dopravili v roce 2012 do Česka maximálně 100 milionů párů bot, což je meziroční pokles o zhruba 40 procent. Jejich průměrná cena navíc vyskočila skoro o 60 procent na 59 korun za pár.

Neznamená to však, že by díky tomu tuzemský obuvnický průmysl zažíval oživení. Ani loni se dlouholetý pokles výroby bot v Česku nezastavil, vyplývá z odhadu České obuvnické a kožedělné asociace (ČOKA). Výroba se loni snížila o dalších šest procent.

„Trh už je velmi nasycený a asi i obchodní řetězce už ustoupily od strategie, že budou prodávat všechno,“ uvedla projektová manažerka asociace Vlasta Mayerová. Nižší dovoz obuvi ale podle ní ovlivnily i slabší útraty spotřebitelů.

Roli v propadu dovozu ovšem hraje též vysoká srovnávací základna z roku 2011. Tehdy se totiž na český trh dovezlo z Číny rekordních 168 milionů párů obuvi. Tolik bot ale Češi neunosí. Část z importované obuvi tak podle Mayerové směřovala z Česka dál do západní Evropy.

Tuzemské firmy vyrobily podle odhadu ČOKA 4,2 milionu párů bot za 1,9 miliardy korun. Jen pro srovnání – před rokem 1989 se v Československu vyrobilo sedmdesát milionů párů obuvi. Podniky ale tehdy byly chráněné před světovou konkurencí a boty končily často na trzích bývalého Sovětského svazu.

Nyní v odvětví působí 35 firem nad dvacet zaměstnanců a obuvnictví zaměstnává kolem 3300 lidí. Výrobci by si přáli, aby jim stát výrazněji pomohl s průnikem na zahraniční trhy. Na nadcházejících brněnských módních veletrzích Styl a Kabo o tom budou mimo jiné jednat i se zástupci rezortu průmyslu a obchodu.

Čínská obuv ztrácí pozice, Češi chtějí kvalitu

Česko zaplaveno obuví z Číny

Boty i do pustiny