Draslovka získala miliardy na další zahraniční expanzi. Kupuje australskou firmu

Tuzemská chemická skupina Draslovka Holding ze skupiny BPD Partners a rodiny Brůžkových pokračuje v zahraniční expanzi.

Tuzemská chemická skupina Draslovka Holding ze skupiny BPD Partners a rodiny Brůžkových pokračuje v zahraniční expanzi. Zdroj: Draslovka

Pavel Brůžek z BDP partners
2
Fotogalerie

Tuzemská chemická skupina Draslovka Holding ze skupiny BPD Partners a rodiny Brůžkových pokračuje v zahraniční expanzi. Jeden z největších světových výrobců kyanové chemie získal nového investora a zároveň koupil další firmu – a opět z jiného kontinentu. Deníku E15 to potvrdil mediální zástupce Draslovky Vít Kurfürst.

Novým akcionářem Draslovky se za 150 milionů dolarů, zhruba 3,2 miliardy korun, stanou nadnárodní fondy spravované americkou společností Oaktree Capital Management. Jak vysoký podíl nový investor získal, Draslovka neuvedla. Nedávný znalecký posudek nicméně chemičku oceňuje na 15,6 miliardy, z čehož lze usuzovat, že jde o minoritu.

„Jsme rádi, že jsme mohli uzavřít strategické partnerství se společností Oaktree, protože se snažíme naplnit svou ambiciózní strategii růstu. Oaktree přináší do Draslovky významné investiční znalosti, bohaté zkušenosti z oboru a tato investice je nejen silným potvrzením dosavadních úspěchů, ale i předzvěstí toho, co nás v budoucnu čeká,“ řekl šéf Draslovky Pavel Brůžek.

Chemička současně dokončila akvizici australské společnosti Mining & Process Solutions (MPS), která vlastní výhradní práva na hydrometalurgický způsob dobývání rud a nerostů glycinem.

„Draslovka jako přední světový dodavatel řešení pro těžební průmysl zlata a stříbra tím rozšiřuje nabídku o ekologicky udržitelná řešení pro těžbu řady prvků vzácných kovů, mědi, niklu a kobaltu. Společnost MPS má exkluzivní licenční smlouvu s Curtin University z Perthu na proces loužení glycinem, což jí poskytuje trvalou podporu a umožňuje přístup k výsledkům nejaktuálnějších výzkumů,“ dodává Brůžek.

Získávání surovin prostřednictvím glycinu je podle podniku ekologicky šetrné a lze jej využít na základní i drahé kovy, například zlato. Dosud se využíval zejména v ekologicky citlivých lokalitách. Nová metoda australské MPS je ale podle Draslovky natolik konkurenceschopná, že jí v tomto sektoru umožní růst. 

Pro Draslovku znamená MPS již třetí oznámenou zahraniční akvizici od loňského jara. Od té doby už získala americkou společnost Chemours Mining Solutions a zároveň dokončuje koupi podniku Sasol na výrobu kyanidu sodného v Jihoafrické republice. V porovnání s těmito akvizicemi je však investice do MPS nejmenší.

Pro MPS jde o dovršení ročního hledání významného partnera, který by svým kapitálovým zázemím poskytl globální podporu pro komercializaci nové technologie loužení. „Mezinárodní expanze společnosti Draslovka do těžebního průmyslu v Severní Americe, jižní Africe, stejně jako její stávající podnikání v Evropě a naše přítomnost v Austrálii poskytuje skutečně globální cesty a podporu pro naše řešení připravená pro klienty z těžebního průmyslu," komentuje výběr partnera Ivor Bryan, spoluzakladatel společnosti MPS.

Kolínská Draslovka ročně vyrobí na třicet tisíc tun látek na bázi kyanovodíku a přibližně 44 tisíc tun ostatních chemikálií. Tržby se v posledních letech pohybují kolem 1,7 miliardy korun, přičemž hrubý provozní zisk převyšuje 400 milionů.

Rodina Brůžků řídí Draslovku od roku 1996. Od roku 2013 ji zcela ovládá spolu se skupinou bpd partners. Ta spravuje investice miliardářů Bobely, Dobrovského a Pudila do oblasti obnovitelných zdrojů energie, realitního developmentu, chemického průmyslu a více než desítku biotechnologických a diagnostických startupů. 

Nynější hodnota aktiv skupiny dosahuje jedné miliardy dolarů, zhruba 22 miliard korun. Prvotním zdrojem jmění majitelů bpd partners je prodej Czech Coal Pavlu Tykačovi.