Elon Musk vydělal na prodeji plamenometů stovky milionů

Muskův plamenomet

Muskův plamenomet Zdroj: The Boring Company

Americký podnikatel s jihoafrickými kořeny Elon Musk je známý svým širokým polem působnosti. Jmění vydělal na platební službě PayPal, vede automobilku Tesla a jeho projekt SpaceX způsobil malou revoluci ve vesmírné dopravě. Nápady ale Muskovi neubývají, posledním úspěchem je prodej 20 tisíc plamenometů. 

O prodeji plamenometů Musk průběžně informoval na svém twitterovém účtu. Cenu za jedno zařízení, jehož předchůdci se hojně používali během světových válek, Musk stanovil na 500 dolarů. Během několika dní však Musk všechny plamenomety vyprodal, což mu přineslo nezanedbatelných deset milionů dolarů (200 milionů korun).

Nápad na prodej plamenometů se potýkal s kritikou, která mířila především na bezpečnost stroje. Musk však ubezpečoval veřejnost, že dosah plamene není delší než tři metry.

„Rozhodně si ho nekoupíte... Pokud nemáte rádi zábavu,“ reagoval na kritiku podnikatel. Problémem prý nebyly ani příslušné úřady, které mají na starost kontrolu a registraci zbraní. „Rozhodne není plamenomet nebezpečnější než cokoliv podobného, co si můžete koupit na Amazonu,“ uvedli zástupci Boring Company. I přesto se firma rozhodla ke každému plamenometu zákazníkům dodat také malý hasicí přístroj.

Plamenomet Musk nabízel v černobílém barevném provedení s nápisem stavební společnosti Boring Company. Tu Musk založil v roce 2016 a jejím cílem není nic menšího než revoluce v městské dopravní infrastruktuře. Hlavním projektem je vybudování systému podzemních tunelů, kterými by na zvláštních přepravních vozících putovala osobní auta. Dá se očekávat, že zisk z plamenometů půjde na financování projektů firmy.

S podobným nápadem totiž Musk přišel už dříve. Koncem minulého roku prodal 50 tisíc čepic s logem Boring Company, za jednu inkasoval dvacet dolarů.