Emisní povolenky zdraží, aukce nových byla odložena

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Snížení počtu emisních povolenek na trhu a jejich zdražení se odrazí v i českém průmyslu. Zatímco energetický gigant ČEZ má emisních povolenek dostatek a tak mu růst ceny vyhovuje, proti odkladu aukce je třeba Teplárenské sdružení nebo Svaz chemického průmyslu.

Poslanci Evropského parlamentu odsouhlasili odložení aukce 900 milionů emisních povolenek, což by mělo vést k růstu jejich rekordně nízkých cen a znovu motivovat firmy, aby více investovaly do ekologičtějších provozů. Úpravu systému obchodu s povolenkami navrhla Evropská komise, v Evropském parlamentu ale opatření původně narazilo na odpor. Letos v dubnu jej poslanci odmítli, v červenci ale změnili názor a pro dočasné stažení části povolenek z trhu se vyslovili i nyní.

Pro návrh, který se výrazně dotkne i českého průmyslu, hlasovalo 385 poslanců, 284 jich bylo proti. Systém obchodu s povolenkami zavedla Evropská unie v roce 2005. Tehdy se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění průmyslových škodlivin do ovzduší, po jejichž překročení se musí kupovat povolenky. Ekonomická krize posledních let však způsobila, že povolenek je na trhu nadbytek; jejich ceny tím pádem klesaly a celý systém přestal plnit svou funkci.

ČEZ na zdražení vydělá

Rostoucí ceny povolenek vyhovují třeba českému energetickému gigantu ČEZ, který jich má dostatek. Dražší povolenky se navíc odrazí i v cenách elektrické energie, což by pro ČEZ znamenalo lepší vyhlídky pro dostavbu Temelína nebo spuštění paroplynové elektrárny v Počeradech, jejíž provoz se prý nyní kvůli levnému uhlí a levným povolenkám nevyplatí. Proti intervencím do systému obchodování je naproti tomu třeba Teplárenské sdružení ČR nebo Svaz chemického průmyslu, podle nějž by bylo lepší, kdyby se obchodování s emisemi úplně zrušilo.

Budoucnost emisních povolenek
Jedna povolenka, která znamená možnost vypustit do ovzduší jednu tunu oxidu uhličitého (C02), by podle odhadu expertů měla stát alespoň 20 eur, pokud má výrobce nutit ke snižování emisí. V současnosti se ceny pohybují mezi čtyřmi a pěti eury za tunu, což je suma, která producenty k investicím do ekologie nemotivuje.
Návrh na odložení aukce povolenek nyní musí odsouhlasit ještě členské státy. Další postup záleží na rychlosti úředních procedur, ale podle předpokladů by první povolenky mohly začít z trhu mizet už příští rok na jaře.

I v Evropském parlamentu mělo odložení aukce povolenek skalní odpůrce, kteří argumentovali, že zásah do obchodování je nesystémový, povede ke zvýšení cen elektřiny a následně i ztrátě konkurenceschopnosti evropských podniků. Například euroslanec za ODS Miroslav Ouzký označil návrh o stažení části povolenek z trhu za pokrytecký.

Zástupce ČSSD Pavel Poc naproti tomu úpravu považuje za potřebnou, protože prý podpoří investice do nízkouhlíkových technologií. „Ukazuje se, že návrh, který připravil zpravodaj Matthias Groote, byl velmi vyvážený. Nestává se běžně, že by členské státy přijaly text parlamentu bez jakýchkoli změn, jak tomu bylo v tomto případě,“ uvedl.