Energetiku v Evropě čeká krize, varuje IEA

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jonas John CC BY-SA 2.0 Flickr

Evropa bude mít velké problémy udržet spolehlivost dodávek elektřiny, pokud nezmění stávající uspořádání trhů. Navzdory obavám veřejnosti a politiků z vysokých koncových cen je cena silové elektřiny příliš nízká, aby motivovala energetické firmy k nutným investicím, varovala Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v predikci světových investic do energetiky. Do roku 2035 musí evropské firmy utratit za investice dva biliony dolarů.

Kromě rozvoje nízkouhlíkových zdrojů bude Evropa potřebovat do roku 2025 i nové fosilní elektrárny s výkonem 100 gigawattů, aby elektrická síť zůstala stabilní. Řešením tohoto evropského rébusu by podle IEA bylo zvýšit příjmy provozovatelů klasických fosilních elektráren. To by si však na druhou stranu vyžádalo růst cen elektřiny pro spotřebitele.

Evropa uvažuje například o kapacitních platbách, které budou energetickým firmám garantovat určitý příjem i pro elektrárny sloužící jen jako záloha. Celosvětově budou muset energetické firmy v příštích dvaceti letech do nutných investic nalít 48 bilionů dolarů. Tato částka zaručí, že se obnoví všechna dosluhující zařízení a postaví nová, která pokryjí nárůst spotřeby energií. Jen v zemích OECD půjde 60 procent investic do obnovy stárnoucích zdrojů. Tyto propočty ovšem platí, pokud se ve světové energetice nezmění dosavadní trendy.

investice do světové energetikyinvestice do světové energetiky | E15

V případě, že se státy příští rok dohodnou na výrazném snižování emisí skleníkových plynů, budou nutné investice vyšší. Při udržení globálního oteplování pod dvěma stupni Celsia by nutné investice do energetiky vzrostly na 53 bilionů dolarů. Ve srovnání s rokem 2013 by tento scénář znamenal ztrojnásobení ročních investic do nízkouhlíkových zdrojů a zvýšení investic do energetické efektivity na osminásobek.

Cena za záchranu klimatu
Pokud se státy rozhodnou pro rychlé snižování emisí skleníkových plynů, budou muset energetické firmy odepsat investice za stovky miliard dolarů, spočítala IEA. V oblasti výroby elektřiny zaniknou ve světě elektrárny s výkonem 165 gigawattů, které si ještě nevydělaly na pokrytí investičních nákladů. Energetiky tak přijdou o 120 miliard dolarů. Nevrátí se ani 180 miliard dolarů investovaných do průzkumu nových nalezišť ropy a zemního plynu. Těžaři černého uhlí přijdou o čtyři miliardy dolarů.

IEA upozorňuje, že tento nárůst už nebudou schopny pokrýt tak jako dnes vlády, průmysl a domácnosti. Energetika bude muset hledat nové typy investorů. „Cíle, které před energetikou stojí, se neobejdou bez mobilizace soukromých investorů. Ale pokud vlády budou měnit nečekaně pravidla hry, bude velmi těžké investory v energetice udržet,“ říká hlavní ekonom IEA Fatih Birol.