Eon hledá peníze na likvidaci jaderné zátěže. Prodá sítě, nebo obnovitelné zdroje?

Britský větrný park Bowbeat - Eon

Britský větrný park Bowbeat - Eon Zdroj: Eon

Solární elektrárna Pellworm - Eon
Norský větrný park Rødsand - Eon
Norský větrný park Rødsand - Eon
Německá jaderná elektrárna Isar koncernu Eon
5
Fotogalerie

Německý energetický koncern Eon má hluboko do kapsy. Firma musí nalézt miliardy eur, které má vyplatit státu za likvidaci jaderného odpadu, čeká také pokles výnosů z provozu rozvodné sítě. Šéf Eonu Johannes Teyssen proto plánuje prodej alespoň části rozvodné sítě firmy nebo její uvedení na burzu, píše německý magazín Wirtschaftswoche. Eon to popírá, hodlá se ale zbavit jiných projektů.

Příští týden má německý parlament schválit nový zákon o likvidaci jaderné zátěže, jeho odmítnutí se nepředpokládá. Eon bude na jeho základě muset státu na začátku roku poslat deset miliard eur na likvidaci jaderného odpadu ze svých elektráren. Příslušné rezervy firmy ale mají hodnotu jen asi osmi miliard eur, Eon tak bude muset neplánovaně vydat další dvě miliardy eur.

Tím ale špatné zprávy nekončí. Firma se musí připravit na odpisy ve společnosti Uniper, do které na začátku roku převedla své uhelné a paroplynové elektrárny. Spolkový správce elektrických rozvodných sítí navíc snížil poplatky, které odvádí jejich provozovatelům.

Z finanční nouze by mělo Eonu pomoci buď navýšení kapitálu, nebo prodej přinejmenším části rozvodných sítí. Rozhodnutí má šéf koncernu Teyssen oznámit během prezentace čtvrtletních výsledků hospodaření 8. listopadu, píše Wirtschaftswoche.

Eon spekulace o možném prodeji rozvodných sítí odmítl. „Naši strategii, která zahrnuje sítě, obnovitelné zdroje a služby zákazníkům, schválilo na valné hromadě téměř 97 procent akcionářů,“ uvedl mluvčí firmy. V případě nedostatku hotovosti Eon preferuje „kapitálová opatření“, dodal.

V úvahu také připadá prodej podílů v některých ekologických projektech. Na rozdíl od rozvodné si totiž Eon může později vybudovat podobná zařízení, vysvětlil mluvčí.