EOP odmítá vysvětlení Czech Coal k omezení dodávek uhlí

Opatovice

Opatovice Zdroj: ctk

Těžařská společnost Czech Coal zpřesnila svoji nabídku na dodávky uhlí, kterou dala ve středu Elektrárnám Opatovice (EOP). Nabídla zachování současných cen, ale jen pro výrobu tepla a za podmínky, že se elektrárně nepodaří opatřit si uhlí jinde. Tvrdí, že tím myslí především na odběratele tepla a na efektivní využívání paliva, a zároveň kritizuje zisky elektrárny. EOP nabídku odmítla a označila ji za diktát monopolu, s vysvětlením Czech Coal nesouhlasí.

Teplo z elektrárny odebírá více než 60 tisíc domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a Lázních Bohdaneč na Pardubicku. Teplo z elektrárny bere v regionu také řada firem. Czech Coal nabídl dodávat 600 tisíc tun uhlí ročně, EOP ale potřebuje pro výrobu tepla a elektřiny třikrát tolik. Bez tohoto množství nemůže být provoz bezpečný a efektivní.

Czech Coal tvrdí, že má zájem na tom, aby dodávky tepla nebyly ohroženy. „Nabídka však se vymezuje proti tomu, aby uhlí dodávané bylo použito jinak a neefektivně, než na takzvanou kogenerační výrobu tepla a elektřiny. Máme zájem, a chceme to vědět s jistotou, že z našeho uhlí vyrobí EOP především teplo pro domácnosti. Tato výroba je navíc spojena i s výrobou elektřiny, ovšem v efektivnější kogeneraci,“ uvedla mluvčí skupiny Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová.

Podle těžařské firmy odběratelé tepla z kombinované výroby nemají žádnou výhodu. „A na tom se podílet nechceme. Nabízených 600 tisíc tun je množství, ze kterého až dosud vyráběla EOP teplo a teplou vodu celý rok. Zbylých 1,2 milionu tun používala pouze k méně účinné výrobě elektřiny, z čehož má EOP zisk, ale lidé v Pardubicích či Hradci Králové naprosto nic,“ uvedla mluvčí.

Podle elektráren Czech Coal tím, že dodávky uhlí něčím podmiňuje, jen opětovně potvrzuje, že jeho cílem není dohoda o dodávkách uhlí, ale držet EOP „v šachu“ a omezit efektivní provoz na úkor odběratelů a elektrárny samé. „Nabídka zakládá důvodné obavy v tom smyslu, že když si EOP k nabízeným 600 tisícům tun hnědého uhlí od CC zajistí jakékoliv další uhlí od jiného dodavatele, přestane CC uhlí do EOP okamžitě dodávat,“ uvedl mluvčí EOP Petr Zadák.

Zároveň odmítá, že by odběratelé neměli nic z výroby elektřiny. „Je tomu právě naopak. Využívání plného, smluvně zakotveného objemu dodávek uhlí od Czech Coal umožňuje EOP provozovat výrobu efektivně, z čehož všichni odběratelé velmi významně těží v tom, že jim EOP dlouhodobě dodává teplo za jednu z nejlevnějších cen v České republice,“ uvedl Zadák. Pokud by elektrárna nemohla vyrábět i elektřinu, musely by být roční stamilionové fixní náklady přiřazeny k výrobě tepla, čímž by došlo k zvýšení jeho ceny.

Obě firmy spolu vedou obchodní spor už téměř půl roku. Czech Coal vypověděl Opatovicím smlouvu 7. června kvůli údajné půlmiliardové pohledávce. Elektrárna ale tvrdí, že má u těžaře přeplatek a že mu zřejmě jde o zvýšení cen. Soudy později nařídily Czech Coal předběžným opatřením, aby dodával alespoň do konce roku 2012. O dodávkách pro následující léta od té doby obě strany neúspěšně vyjednávají. Návrhů smlouvy si už vyměnily několik. Od zahájení topné sezony v polovině září jezdí do Opatovic tři až čtyři vlaky uhlí denně. Kdyby elektrárna nového dodavatele nesehnala, došlo by jí uhlí zřejmě v první polovině února. EOP v červenci podaly žalobu na Czech Coal pro nedodržení smlouvy, soud o ní dosud nerozhodl.

Podle dostupných údajů měly obě strany smlouvu do roku 2015, která obnášela dodávky 1,8 milionu tun uhlí ročně. Czech Coal už letos nabízel dodávky alespoň pro výrobu tepla a teplé vody a teď navíc tvrdí, že příští rok je ochotný dodávat za stejnou cenu. To už ale neplatí pro výrobu elektrické energie.

Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů. Ročně spotřebovává až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku.

Majitelem EOP je Energetický a průmyslový holding (EPH), který společně vlastní Daniel Křetínský a finanční skupiny J&T a PPF. Společnost Czech Coal patří Pavlu Tykačovi.