EP Infrastructure dá přes 12 miliard na snížení emisí. Do roku 2040 chce být uhlíkově neutrální

Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream

Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream Zdroj: EPH

Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream
Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream
Skupina EPH: Slovenské plynovody Eustream
4
Fotogalerie

Tuzemská energetická firma EP Infrastructure připravuje velké investice do snížení emisní stopy svých provozů. Cíl Evropské unie být uhlíkově neutrální do roku 2050 chce předběhnout o deset let, počítá přitom s investicí 500 milionů eur, tedy více než 12 miliard korun. Nejprve dojde na modernizaci uhelných zdrojů, včetně tří českých tepláren.

Tuzemské teplárny spalující primárně uhlí EP Infrastructure nahradí ekologičtějšími zdroji do roku 2030. „Novým palivem může být plyn, biomasa či syntetický metan, možností je víc. Tato proměna zásadně sníží naše emisní zatížení,“ říká v rozhovoru pro deník E15 místopředseda představenstva firmy Gary Mazzotti.

Například kompresorové stanice v plynovodu Eustream, v němž má EP Infrastructure významný podíl, už nyní firma zkouší pohánět energií z obnovitelných zdrojů namísto obvyklého plynu. „Na Slovensku experimentujeme s novými plyny, které se v energetice doposud příliš nevyužívaly – energii z obnovitelných zdrojů měníme na vodík, kterým následně napájíme kompresorové stanice,“ popisuje Mazzotti. Svou roli má mít také zachycování uhlíku a jeho ukládání pod zem.

EP Infrastructure nedávno vydala desetileté dluhopisy za půl miliardy eur. Mazzotti naznačil, že firma se touto cestou chystá vydat i v případě financování chystaných investic. „Finanční komunita rozumí investičnímu potenciálu naší skupiny. A vnímá i roli, kterou budeme hrát v kontextu transformace k čisté energii,“ popsal.

Celý rozhovor s Garym Mazzottim čtěte v pátek na E15.cz.

 

Ve společnosti EP Infrastructure drží podíl 69 procent Energetický a průmyslový holding vlastněný především Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem, kteří jsou zároveň spolumajitelé vydavatele deníku E15. Zbylý 31procentní podíl v EP Infrastructure vlastní konsorcium vedené společností Macquarie Infrastructure and Real Assets.