Křetínský s Tkáčem vydělali na poštovních akciích stovky procent a dál přikupují

Britská pošta vydělala na dodávkách pro internetové obchody během pandemie.

Britská pošta vydělala na dodávkách pro internetové obchody během pandemie. Zdroj: profimedia

Daniel Křetínský musí mít radost z vývoje akcií Royal Mail
Miliardářské duo investorů představuje kromě Daniela Křetínského i Patrik Tkáč
3
Fotogalerie

Investiční trefou do černého se pro investiční vehikl Vesa Equity Investments miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče staly akcie britské pošty Royal Mail a nizozemské PostNL. Akcie Royal Mail se totiž velmi rychle vrátily na výsluní po té, co titul srazila koronavirová pandmeie. Na přelomu loňského března a dubna se akcie propadly až k úrovni 120 pencí za jednu akcii. Od té doby ale titul vyletěl až nad 530 pencí. 

Do britské firmy oba nadále investují. Poslední balík akcií nakoupili oba miliardáři ke konci dubna, vyplývá z údajů londýnské burzy. Vesa posílila pozici největšího akcionáře, když ve firmě zvýšila podíl ze 13,1 na 15,6 procenta.

Britská pošta se svezla na celosvětovém rozmachu e-commerce. „E-shopy jsou novým zdrojem zisku, který pandemie ještě posílila,“ uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda s tím, že britská pošta vydělala na dodávkách pro internetové obchody během pandemie.

Doručování balíků tak bez problémů kompenzuje pokles objemu dopisů. Konkrétně v posledních třech měsících roku doručila Royal Mail 496 milionů balíků, což je nejvíce v její historii.

Za celý rok proto vedení firmy počítá s provozním ziskem nad půl miliardy liber. Akcionáři by zároveň měli dostat dividendu ve výši deseti pencí. Lepší výsledky pak táhnou nahoru i akcie. Od začátku roku přidaly přes padesát procent, zatímco klíčový ukazatel londýnské burzy – index FTSE 100 – přidal zhruba osm procent.

Z toho těží právě akcionáři Královské pošty. Kromě Vesy patří k největším britský správce aktiv Schroder Investment Management , investiční kolos BlackRock, RWC Asset Management, ale rovněž zaměstnanci firmy.

Oba miliardáři, kteří jsou zároveň spoluvlastníky vydavatele deníku E15, začali akcie britské společnosti nakupovat v pravý čas, a to v dubnu loňského roku, kdy se jejich cena pohybovala okolo 1,5 libry. Následně ještě přikupovali. Během úterního odpoledne se však již akcie prodávaly za cenu okolo 5,20 libry. Původní investice z uplynulého roku se tak více než ztrojnásobila.

Podle dřívějších informací The Times Vesa do loňského září nakoupila akcie za 213 milionů liber. Zisk pro Křetínského a Tkáče tak jen z tohoto bloku akcií přesahuje 425 milionů liber, což je v korunách více než 12,5 miliardy.

Prostor pro další růst akcií Royal Mail, jejíž historie sahá do roku 1516, je už ovšem zřejmě omezený. „Cílová cena na příštích dvanáct měsíců je 573 pencí,“ dodává Kovanda s tím, že většina doporučení analytiků je držet akcie.

Kromě Royal Mail se však daří rovněž letošnímu poštovnímu přírůstku do investiční sbírky miliardářského dua, kterým se stala nizozemská PostNL. Před zveřejněním podílu Vesy ve společnosti ke konci února se akcie prodávaly okolo 3,6 eura. V úterý se akcie během obchodování prodávala za cenu okolo 4,1 eura.

Od února tak akcie posílily o přibližně čtrnáct procent. Investice ve výši okolo 56 milionů eur se zvýšila na více než pětašedesát milionů eur (kolem 1,66 miliardy korun). Investice do poštovních titulů nechtěl Křetínského mluvčí Daniel Častvaj komentovat. Již dříve však k investici do britské pošty uvedl: „V případě Royal Mail obzvláště oceňujeme tradici společnosti a význam služby, kterou poskytuje veřejnosti.“

Kromě zmíněných poštovních titulů vlastní Vesa Equity Investments rovněž podíly ve francouzském maloobchodním řetězci Casino Guichard-Perrachon, americkém obuvním řetězci Foot Locker, britském maloobchodním řetězci Sainsbury’s, francouzské společnosti Maisons du Monde nebo například v německé mediální skupině ProSiebenSat.1

Hitparádu v portfoliu Vesa Equity Investments vede právě Royal Mail, když za posledních dvanáct měsíců akcie přinesly zhodnocení ve výši 199,4 procenta. Na druhém místě je investice do Foot Locker, která za stejnou dobu vynesla téměř 154 procent.