EPH bojuje o plynovody. Už bez Belgičanů

plyn, plynovod

plyn, plynovod Zdroj: profimedia.cz

Zájemci o koupi českých plynovodů, jejichž cena se pohybuje v řádu desítek miliard korun, přeskupují síly. O provozovatele strategického potrubí, kterým je společnost Net4Gas, mají nadále zájem podnikatelé Daniel Křetínský a Petr Kellner.

Zdroje deníku E15 ale potvrzují, že jejich Energetický a průmyslový holding (EPH) už nehodlá předložit společnou nabídku se svými partnery – belgickou společností Fluxys a mezinárodním fondem privátního kapitálu Global Infrastructure Partners (GIP). Podle informací agentury Dow Jones, která na tuto změnu upozornila jako první, už belgický Fluxys ze soutěže odstoupil, fond GIP pokračuje nezávisle na EPH.

Ani německá energetická společnost RWE, která plynovody prodává, ani jednotliví uchazeči se k průběhu výběrového řízení a přípravě největší chystané transakce na českém trhu nijak nevyjadřují. Očekává se, že o vítězi by mohlo být rozhodnuto na začátku příštího roku.

Dalším českým uchazečem o Net4Gas je skupina KKCG podnikatele Karla Komárka. Jeho šance podle všeho závisí na tom, jak silnou podporu získá od dodavatele suroviny, ruského Gazpromu. Právě s firmami ze skupiny Gazprom spolupracuje Komárek i na dalších plynárenských projektech. V holdingu EPH pak spojilo síly více známých byznysmenů – šéfuje mu právě Křetínský, největší podíl má Kellner a dalším spolumajitelem je Patrik Tkáč ze skupiny J&T. Plynovody se mají stát novým pilířem holdingu EPH jako druhé největší energetické společnosti v Česku.

Křetínský se blíží dohodě o získání téměř polovičního podílu ve slovenských plynovodech, koupí Net4Gas by jím vedený holding do značné míry ovládl přepravu plynu na území celého bývalého Československa.

Podle dalších informací Dow Jones je ve hře o české plynovody kromě zdejších podnikatelů ještě německá pojišťovna Allianz, která uzavřela spojenectví se společností Borealis Infrastructure Management – investorem s kanadskými majiteli. Kromě toho není jisté, zda v soutěži pokračuje ještě některý z australských investorů.

Německá energetika RWE je nucena k prodeji některých aktiv včetně české společnosti Net4Gas, a to kvůli tomu, že se dostala do ekonomických problémů poté, co se německá vláda rozhodla uzavírat jaderné elektrárny. Na českém trhu ale nadále působí RWE Transgas – tuzemská plynárenská obchodní jednička.