Erár se učí spořit bez peněz

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka

Model EPC, tedy zjednodušeně bez vstupní investice, se kvůli vzrůstajícím cenám energií a legislativě mířící k energeticky úsporným budovám stává přitažlivý pro veřejnou sféru. O tomto modelu úspor energií začíná uvažovat řada českých měst a krajů. Aktuálně se chystá využít tuto metodu například Kopřivnice, Ostrava, České Budějovice, Písek, Opava, Litvínov, Krnov, Klatovy, Karlovarský a Moravskoslezský kraj nebo třeba Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Na jedné straně obce cítí potřebu spořit energie, na druhé straně nemají peníze. „Metoda EPC (Energy Performance Contracting) by mohla být řešením,“ soudí Roman Beneš, energetik města Kopřivnice. Smlouvu s poskytovatelem energetických služeb (tzv. ESCO firma) uzavře město na deset let. Investice v řádu 15 až 25 milionů korun by se měla splácet nikoliv z rozpočtu města přímo, ale z uspořených energií a to bude garantovat vítěz tendru.

Kopřivnice vytipovala z více než čtyřicítky svých nemovitostí 13 vhodných objektů. Je mezi nimi zimní stadion, plavecký bazén, školy, i budova radnice. Na energetický audit získalo město grant od ministerstva průmyslu a obchodu. Opatření se netýkají stavebních úprav jako je zateplení nebo výměna oken – návratnost je v tomto případě delší než stanovených deset let. Půjde především o zefektivnění technologických celků jako například kotlů, regulace tepla a osvětlení, i úsporu vody. „Metoda EPC je poměrně složitá a nepřehledná. Najali jsme si proto specializovaného poradce. Výběrové řízení chceme vyhodnotit na konci léta. Sám jsem zvědavý, jak to dopadne,“ říká Beneš.

Model pro nemocnice i bazény

Model EPC se kvůli vzrůstajícím cenám energií a legislativě mířící k energeticky úsporným budovám stává přitažlivý pro veřejnou sféru především proto, že nevyžaduje přímé vstupní investice. Podobně jako Kopřivnice začíná uvažovat řada českých měst a krajů. Aktuálně se chystá využít tuto metodu například Ostrava, České Budějovice, Písek, Opava, Litvínov, Krnov, Klatovy, Karlovarský a Moravskoslezský kraj nebo třeba Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Partnera už našla jihlavská nemocnice. Výběrové řízení běží v brněnské fakultní nemocnici a jeden z největších tendrů aktuálně pořádá Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Zakázka zahrnující investice splácené formou EPC po šest let a provoz a nájem komplexního provozování tepelného hospodářství po dobu tří let je vypsána s předpokládaným rozsahem 200 až 300 milionů korun.

Splátky z úspor za energie

Model EPC, kdy se energetická opatření splácejí smluvnímu partnerovi z úspor energií, se rozšířil v době ropné krize v USA a v Britanii. Ani na českém trhu není úplnou novinkou.První projekt se u nás datuje k roku 1993. Celkem jich je u nás už asi 150 a proinvestované prostředky dosáhly téměř tří miliard. V českém prostředí už má s těmito energetickými službami zkušenosti zhruba deset firem, od roku 2010 mají svou asociaci. Model není ani tak oblíbený ve stavebních opatřeních, které řeší zadavatelé většinou klasickým dodavatelským úvěrem, ale především v rekonstrukcích energetických systémů. Smlouvy se s partnery uzavírají většinou na šest až deset let, obvyklý rozsah úspor energie dosahuje 15 až 50 procent.

Jako jedna z prvních vyzkoušela model EPC před deseti lety Psychiatrická léčebna Kosmonosy. Začala s rekonstrukcí topného systému a o tři roky později si tímto způsobem pořídila prádelnu a začala využívat vlastní zdroje vody. Pardubický kraj už touto metodou řešil 50 svých objektů, celkové investice dosáhly už 200 milionů korun. Jedním z průkopníků bylo i Národní divadlo nebo Městská část Praha 13.

Reportáž: Veřejné sítě nepotřebujeme, říkají trosečníci ze zelených ostrovů

Energetiky spasí nové technologie