EU bez další podpory své zelené energetické cíle nesplní

Ilustrační foto větrné elektrárny

Ilustrační foto větrné elektrárny Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Cíle pro podíl obnovitelných zdrojů plníme, hlásí Evropská komise v nové hodnotící zprávě o pokroku na poli zelené energie. Plánovaný podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů pro roky 2013 a 2014 dosáhne 25 z 28 členských zemí. Česko patří do skupiny států, které už v roce 2013, za který jsou dostupná poslední data, téměř splnilo nebo překročilo cíl pro rok 2020.

Komise tvrdí, že EU zvládne jako celek v roce 2020 vyrábět 20 procent své hrubé spotřeby energie ze zelených zdrojů. Předpovědi reálného růstu výroby energie z OZE v hodnotící zprávě však hovoří o opaku. V roce 2020 i při maximálním nasazení obnovitelných zdrojů, bude EU 8,5 procentního bodu pod cílem. Unie tak podle Bruselu nutně potřebuje nástroje pro větší využívání bioplynu, solárních termálních kolektorů či geotermálního vytápění.

Samostatnou kapitolou jsou mořské větrné parky. Při současném tempu výstavby se EU doškrábe v roce 2020 k výrobě, která bude o 77 procent nižší, než si původně předsevzala. „Zpráva opět dokládá, že si Evropa vede ve využívání obnovitelné energie dobře a že jsou tyto zdroje pro Evropu výhodné. Na osobu u nás této energie připadá třikrát víc než ve světě,“ tvrdí navzdory prognózám Miguel Arias Canete, komisař pro klima a energetiku.

Evropa si vede ve využívání obnovitelné energie dobře

Komise upozorňuje, že některé státy nesplní národní cíle. Zmiňuje Francii, Lucembursko, Maltu, Nizozemsko či Velkou Británii, které za závazky pro rok 2020 výrazně zaostávají. Nynější dobrý výsledek unie je dán do značné míry tím, že cíle pro jednotlivé roky jsou zatím mírné. S blížícím se rokem 2020 se budou zpřísňovat.

Potíže tak může mít i Německo, které cíl pro rok 2013 překročilo o tři procentní body, v příštích pěti letech ale bude muset zvednout podíl zelené energie z 12,4 na 18 procent. V posledních letech přitom zvyšovalo pouze výrobu elektřiny z OZE, zatímco podíl zelené energie na výrobě tepla či v pohonných hmotách klesá.

Drahá úspora
Díky rozvoji obnovitelných zdrojů vypustila EU v roce 2013 o 388 milionů tun oxidu uhličitého méně, než kdyby se držela hlavně fosilních zdrojů. Komise také spočítala, že nasazení OZE ušetřilo unii předloni 30 miliard eur za dovoz fosilních paliv. Už nedodává, že tato úspora stála Evropany 40 miliard eur, které museli uhradit za podporu obnovitelných zdrojů.