EU by měla nakupovat plyn z Ruska za jednotnou cenu, tvrdí Oettinger

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Všechny členské státy Evropské unie by měly kupovat ruský plyn za stejnou cenu, prohlásil při návštěvě Polska evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger. Podpořil tak dřívější požadavky polského premiéra Donalda Tuska na vytvoření skutečné energetické unie v rámci EU, jejíž součástí by byl i společný nákup ruského plynu.

„Chceme jednotné ceny plynu na společném evropském trhu,“ řekl Oettinger pro schůzce s Tuskem. Komisař tvrdí, že pak by se Rusku zabránilo používat ceny plynu jako mocenského nástroje. Nyní ruský plyn kupují jednotlivé evropské plynárenské společnosti od ruského Gazpromu na základě dvoustranných dlouhodobých dohod.

Ceny v jednotlivých smlouvách se liší. V průměru Gazprom prodával plyn do Evropy v loňském roce podle své výroční zprávy za zhruba 275 eur za tisíc metrů krychlových. Například Bulharsko ještě před dvěma roky platilo 370 eur, nicméně v rámci dohody o výstavbě plynovodu South Stream si vyjednalo s Gazpromem dvacetiprocentní slevu. „Čím větší monopol má Gazprom v jednotlivých zemích, tím větší cenu si může účtovat,“ říká Oettinger.

Největší odběratelé plynu z Ruska (v miliardách m3)
Země 2013 2012
Německo 40,184 33,16
Turecko 26,609 27,02
Itálie 25,333 15,08
Velká Británie 12,465 8,11
Francie 8,207 8,04
Polsko 9,804 9,94
Česko 7,324 7,28
Maďarsko 6,003 5,29
Slovensko 5,421 4,19
Rakousko 5,234 5,22

Zdroj: Gazprom

Tuskův plán, který nyní získal slovní podporu Oettingera, je velmi ambiciozní. Podle dokumentu, který získal polský deník Gazeta Wyborcza, by měla v EU působit jedna agentura či konsorcium plynárenských firem, která by s Gazpromem uzavírala smlouvu o dovozu. Ta by pak ruský plyn prodávala jednotlivým plynárenským firmám v členských státech.

Tusk by také chtěl zrušit v mezinárodních smlouvách klauzule, podle nichž evropský odběratel musí zaplatit předem dohodnuté množství, i kdyby ho neodebral kvůli nižší poptávce. Zakázáno by bylo také navázání cen plynu na ceny ropy, které je dnes ve smlouvách s Ruskem běžné. Dovezený plyn by se také nesměl znovu vyvážet. Polský deník poznamenává, že takové návrhy by úplně překopaly dnešní fungování trhu s plynem v EU.

Komisař Oettinger se vyslovil i pro vybudování panevropské sítě plynovodů, které mohou zajistit větší diverzifikace dodávek do jednotlivých států. Evropská infrastruktura pro přepravu plynu by měla zahrnout také Ukrajinu, Gruzii či západní Balkán.