EU chystá velká opatření proti drahým energiím. Ve hře je postup, který už na jaře žádal jih Evropy

Energie v Německu (ilustrační foto)

Energie v Německu (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

Energie v Německu (ilustrační foto)
Energie v Německu (ilustrační foto)
Energie levnější nebudou.
Energie levnější nebudou.
5
Fotogalerie

INFO.CZ| Drahé energie trápí celou Evropskou unii. Zlomové má v tomto ohledu být 9. září, na kdy ministr průmyslu Jozef Síkela svolal naléhavou neformální schůzi ministrů sedmadvacítky odpovědných za energetiku. Jejím cílem bude domluvit celoevropská opatření, která by zastavila zběsilý růst cen, hrozící ekonomicky a sociálně rozkolísat Evropu. Ministři by také měli nastínit směr pro dlouhodobější reformy evropského trhu s energiemi, který se (nejen) pod tlakem ruského vydírání v podstatě hroutí. Ministři se nesetkají „za pět dvanáct“, ale spíše mnoho minut po dvanácté. V posledních dnech jsme viděli, jak ceny elektřiny vyletěly až na tisíc euro za megawatthodinu a následně spadly na méně než polovinu této sumy – a to jen vlivem vágního oznámení, že EU hodlá s krizovou situací „něco dělat“.

Nabízí se tedy otázka, proč EU nekonala dřív. A pokud říkáme EU, máme na mysli vedle Evropské komise především Radu EU, tedy lídry členských států, kterým od června tohoto roku předsedá Česko. Bylo skutečně nezbytné dopřát si v srpnu tradiční unijní prázdniny? Zrovna když se situace tak fatálně zdramatizovala…

Je pravděpodobné, že kdyby EU něco alespoň naznačila na začátku srpna, nemusela by jí dnes zmítat taková panika a byla by s reformami podstatně dál.

Síkela: Nízké ceny energií jsou navždy pryč. Nezaspali jsme a máme plán

Video placeholde
Síkela pro Blesk: Nízké ceny energií jsou navždy pryč! Nezaspali jsme a máme plán • Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Co můžeme od pražského zasedání čekat? Evropská komise podle všeho předloží v pondělí vládám neoficiální analytický dokument, takzvaný „non-paper“, ve kterém se vysloví pro okamžité zastropování cen elektřiny v celé unii. Podle návrhu, ze kterého citoval server Politico, ho pojme jako „krátkodobé naléhavé opatření“. Týkalo by se elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů, ale i z jaderných a také uhelných elektráren. Jinými slovy: ne z elektráren plynových, jejichž ceny jsou dnes určující pro veškerý provázaný trh s elektřinou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!