Euforie opadla, trh s emisními povolenkami zase kolabuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ribarnica, Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Evropský trh s emisními povolenkami definitivně vystřízlivěl z euforie, kterou způsobilo letošní schválení dočasného stažení 900 milionů povolenek z trhu. Tím se měl snížit přebytek povolenek na trhu a začít stimulovat průmysl a energetiku k investicím do nízkoemisních technologií. Po schválení opatření se cena vyšplhala nad sedm eur za povolenku, ale od té doby spadla o 30 procent na pět eur. Nic přitom nenasvědčuje, že by se z této úrovně povolenky pohnuly směrem vzhůru.

Trh s povolenkami poslaly dolů údaje o emisích za loňský rok, které byly nižší, než se čekalo. Přebytek povolenek se vyšplhal na 2,1 miliardy. K tomu se ještě přidala slabá poptávka ze strany firem. „Ty používají na pokrytí aktuálního nedostatku povolenek alokaci na příští rok. Někteří provozovatelé drží přebytečné povolenky. Evropská unie navíc signalizuje zvýšení alokace povolenek zdarma některým odvětvím průmyslu,“ vysvětluje Milan Hudak, analytik společnosti Virtuse Energy.

Švýcarská banka UBS snížila očekávané ceny povolenek na konci letošního roku ze 13 na 10 eur za povolenku. Revizi zdůvodnila mimo jiné neefektivitou dočasného stažení povolenek z trhu. „Náš průzkum očekávání z letošního února hovoří o ceně povolenky na konci roku 8,46 eur,“ říká Kateřina Kolaciová ze společnosti Vertis.

Jediným impulsem, který by mohl v dohledné době cenu povolenek zvednout, by byl příslib o dřívějším startu reformy emisního trhu, s níž přišla na začátku roku Evropská komise.

Nejefektivnější nástroj

Původně se měl rezervní fond, do něhož by se průběžně odsávaly přebytečné povolenky, rozjet až po roce 2020. Rychlejší reformu naznačil generální ředitel DG pro klimatickou změnu Evropské komise Jos Delbeke. Pro uskutečnění reformy už v letech 2016 a 2017 se následně vyslovily Velká Británie, Dánsko, Švédsko a Německo.

Navzdory faktu, že trh s povolenkami nemotivuje firmy ke snižování emisí, podniky a obchodníci stále věří, že systém je nejefektivnějším nástrojem pro redukci emisí. Z 1600 respondentů průzkumu serveru Point Carbon si to myslí 52 procent. Podpora systému tak rok od roku roste. Více než třetina oslovených firem považuje cenu povolenky za rozhodující faktor pro svá investiční rozhodnutí.