Europoslanci odložili aukce emisních povolenek, chtějí oživit trh

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Evropský parlament dnes schválil odložení aukce stovek milionů povolenek na vypouštění průmyslových škodlivin do ovzduší. Evropská komise doufá, že se tímto způsobem podaří zvýšit ceny povolenek a oživit stagnující trh s nimi. Návrh podporovala i česká energetická firma ČEZ.

Europoslanci o tomto návrhu hlasovali již v dubnu a tehdy ho odmítli. Komise od té doby učinila pár kompromisů a poslala rozhodování o emisních povolenkách zpět do pléna Evropského parlamentu.

Největší tuzemská energetická firma ČEZ stažení části povolenek z trhu chtěla. ČEZ to zdůvodňoval tím, že takový krok by stabilizoval hodnotu povolenek a umožnil by systému emisního obchodování plnit svou úlohu, tedy vést výrobce k investicím do technologií s nízkými emisemi CO2.

Cena povolenek navíc souvisí i s dostavbou Temelína. Dražší povolenky totiž automaticky zvyšují i cenu silové elektřiny na trhu, což by pro Temelín bylo výhodné. Levné povolenky jsou naopak výhodné pro uhelné elektrárny, které mají oproti čistým zdrojům energie méně nákladný provoz.

„Očekáváme, že ceny emisních povolenek jednorázově vzrostou asi o jedno nebo dvě eura za tunu, což by mělo mít krátkodobě mírně pozitivní dopad na velkoobchodní cenu elektřiny v Německu i na akcie evropských energetik s nízkým objemem emisí CO2 jako jsou Fortum, Verbund nebo ČEZ a E.ON,“ uvedl analytik Patria Direct Tomáš Sýkora. Domníváme se také, že vývoj ceny energetického uhlí nadále zůstane důležitějším tématem pro cenu silové elektřiny v středoevropském regionu, dodal Sýkora.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže Evropský parlament schválil pozici pro vyjednávání s radou. „Teprve po výsledku trialogu bude jasné, kolik povolenek se stáhne a kdy se navrátí do systému. Ale rozhodně dnešní hlasování vnímáme pozitivně, je to důkaz politické vůle řešit nefunkčnost trhu s povolenkami,“ řekl.

Proti návrhu byli i někteří čeští europoslanci. Podle Jana Březiny představený kompromis neobsahoval žádné zásadní změny. Například nejdříve Komise zvažovala zmrazení aukcí 900 milionů povolenek, nyní jde jen o 600 milionů v letech 2013 až 2015. Každá z povolenek představuje tunu emisí oxidu uhličitého (CO2).

„Od začátku jsem byl proti emisním povolenkám, považoval jsem to za zátěž, naopak zastánci tohoto kroku tvrdili, že to bude tržní mechanismus. Jenže tento mechanismus nezafungoval, cena povolenky se zdá Evropské komisi nízká, a proto se ji rozhodla zvýšit netržním zásahem, tedy že část povolenek stáhnou,“ sdělil europoslanec Miroslav Ouzký (ODS).