Evropa řeší, jak snížit závislost na Rusku. Volá po energetické unii

Centrála Gazpromu

Centrála Gazpromu Zdroj: Thawt Hawthje

Lídři vlád a států evropské osmadvacítky si přejí posílení energetické bezpečnosti Evropské unie a snížení její závislosti na zdrojích z Ruska. Uvedl to stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. Evropská komise má podle něj připravit konkrétní plán pro červnový summit EU.

Otázka snížení vysoké závislosti EU na vnějších zdrojích energie je podle Van Rompuye zvláště závažná v kontextu nynějších sporů s Ruskou federací v ukrajinské krizi. Energetická nezávislost je podle něj významná v čase krize, je podstatná pro průmyslovou konkurenceschopnost i pro zahraniční politiku.

„Pokud teď nic neuděláme, budeme okolo roku 2035 závislí na zahraničním exportu až z 80 procent naší potřeby ropy a plynu,“ varoval Van Rompuy. EU chce podle něj závislost snižovat jednak nižší spotřebou v důsledku lepší energetické účinnosti, diverzifikací dodavatelské sítě v Evropě a vyšším využíváním obnovitelných zdrojů.

Potřebná je také energetická bezpečnost, stabilita dodávek pro sousedící země a větší vzájemná propojenost sítí jak uvnitř unie, tak se sousedy. „Členské státy budou solidární v případech náhlých výpadků dodávek energií v jedné či několika zemích,“ podotkl Van Rompuy.

EU posoudí možnosti posílení dodávek plynu z USA do Evropy a to, jak takové dodávky bude možné co nejlépe zapojit do vyjednávání o nové dohodě o volném obchodu.

Unijní lídři se shodují, že je potřeba najít nový způsob, jakým bude EU v této oblasti obchodovat. Van Rompuy zmínil například potřebu lepší výměny informací a vyšší průhlednost kontraktů. „To vše zvýší naši vyjednávací sílu,“ míní unijní politik. Připomněl, že EU před lety vznikla jako společenství uhlí a oceli a nyní je potřeba postoupit na cestě k „energetické unii“.

Údaje za Českou republiku:

GrafGraf | Alies Zdroj Alies

Evropa podle české Aliance pro energetickou soběstačnost za dovoz ropy a zemního plynu utratí ročně přes 400 miliard euro, což představuje asi 3,1 HDP Evropské unie. Česko pak stojí závislost na importu fosilních paliv z východu až 180 miliard korun ročně.

Závislost na energiích z Ruska a spotřebě zemního plynu může podle Alies snížit například kvalitní energetická renovace budov. Další šancí je podle aliance využít místních obnovitelných zdrojů.