Evropská komise na fosfor neuvalí clo, zatím

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: uralkali.com

Dovoz bílého fosforu z Kazachstánu zůstane prozatím bez antidumpingových cel. O jejich jejich uvalení uvažovala Evropská komise, nakonec ale k tomuto kroku nesáhla. Na finálním rozhodnutí komise se podle dovozců a zpracovatelů valnou měrou podílelo i české ministerstvo průmyslu a obchodu.

Verdikt uvítala česká společnost Fosfa. „Jsme společně se zpracovateli fosforu v dalších zemích EU přesvědčeni, že takový krok by ve skutečnosti poškodil zpracovatelský průmysl a návazná odvětví, až po konečné spotřebitele,” uvedl generální ředitel a předseda představenstva společnosti Fosfa Ivan Baťka.

Antidumpingové řízení ohledně dovozu fosforu z Kazachstánu zahájila podle ministerstva průmyslu a obchodu Evropská komise na podnět holandské společnosti Thermphos International, která je jediným výrobcem této chemické látky v Evropské unii.

Firma ve svém podnětu tvrdila, že kazašští producenti vyvážejí bílý fosfor do zemí EU za dumpingovou cenu, čímž údajně poškozují příslušné výrobní odvětví EU. Své tvrzení dokládala zhoršujícím se tržním postavením v neprospěch dováženého fosforu. „Je zřejmé, že nepříznivou situaci tohoto výrobce způsobily jiné faktory, především jeho obchodní a výrobní politika, a že není namístě svádět vinu na kazašské dodavatele,” doplnil obchodní ředitel společnosti Fosfa Michal Kostrba.

Antidumpingové řízení nadále pokračuje až do konečného rozhodnutí, které musí Rada Evropské unie přijmout nejpozději do 15 měsíců od zahájení řízení, tedy do 15. března 2013.

:

Bílý fosfor, respektive produkty z něj vyrobené, se využívají zejména v potravinářství, například při výrobě tepelně opracovaných masných produktů, výrobě tavených sýrů či zpracování mražených ryb a mořských plodů. Druhým největším odvětvím je výroba čistících prostředků pro domácnosti i průmyslové použití.