Evropská komise vyhrála boj o povolenky, seznam odvětví se krátit nebude

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Miliardové škody mohla českému průmyslu napáchat bitva, jež se odehrála v temných zákoutích bruselských institucí. Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu jen těsnou většinou čtyř hlasů odmítl návrh části europoslanců vrátit Evropské komisi ke zkrácení seznam průmyslových odvětví, jež mají v letech 2015 až 2019 nárok na bezplatné emisní povolenky. Komise tak měla dostat za vyučenou.

Pro vrácení seznamu hlasoval také europoslanec Pavel Poc (ČSSD). „Komise musí provést analýzu dopadů. Jenže v tomto případě ji nerespektovala. Pokud by parlament takové postupy toleroval, komise by mohla rozhodovat nikoli na základě odborných studií, ale lobbingu zájmových skupin,“ míní Poc.

Hlavní spor vedli poslanci o to, že komise sestavila seznam ohrožených odvětví na základě nereálné ceny povolenky třicet eur. Teď stojí šest eur. Dopadová studie hovořila o nutnosti předělat seznam podle ceny 16,50 eura.

Pak by firmy, které ze seznamu díky novým parametrům vypadnou, musely podle propočtů poslanců nakoupit povolenky za pět miliard eur. „To, co předložila komise, je skrytá dotace do byznysu, který povolenky zdarma nepotřebuje, a těší se, že je bude moci výhodně prodat,“ dodává Poc.

Brusel chystá reformu

Potíž je v tom, že Komise i poslanci střílí na cíl zahalený mlhou. V Bruselu se chystá reforma trhu s povolenkami, která by mohla začít platit dříve než v původně předpokládaném roce 2021. Nikdo zatím neví, co provede s cenami povolenek. Její součástí je i rychlejší snižování počtu bezplatně přidělovaných povolenek.

Pokud by se přidělované povolenky nově přepočítávaly už od příštího roku, musely by dosud chráněné české hutě začít povolenky neplánovaně dokupovat v letech 2018 a 2019 a ostatní odvětví od roku 2017.

„Nemá žádný smysl seznam ohrožených odvětví měnit a připravit firmy o peníze, když není hotová budoucí podoba trhu,“ namítá Jakub Vít ze Svazu průmyslu a dopravy. Navíc panuje obava, že i kdyby část odvětví o ochranu přišla, ve starých zemích EU by firmám vlády finančně pomohly, zatímco v nových by se musely se zátěží vyrovnat samy.