Evropské oděvní značky v Bangladéši zůstanou

textilka v Bangladéši

textilka v Bangladéši Zdroj: profimedia.cz

Je to jako déšť po dlouhém období sucha, říká pan Mustafa, jeden z hlavních výrobců oděvů v Dháce. Mustafa má na mysli společné prohlášení 70 povětšinou evropských textilních značek, které v Bangladéši nechávají šít své oblečení. Globální značky se v prohlášení zavazují provést během devíti následujících měsíců inspekce ve všech bangladéšských továrnách, které pro ně dodávají výrobky.

Evropští dovozci dále uvolní peníze na renovaci a zlepšení bezpečnosti v textilkách. Zároveň převezmou odpovědnost v případě, že se v jejich partnerských továrnách v budoucnu vyskytnou bezpečnostní problémy.

Mustafa a další lokální výrobci mají k radosti pádný důvod. „Naši partneři dali najevo, že tu chtějí zůstat a dál spolupracovat s bangladéšskými výrobci. Zbytek je politika,“ říká Abdul Gafur, další výrobce oděvů v Dháce. Mezi signatáři prohlášení jsou firmy H&M, Carrefour, Marks & Spencer a PVH, matka značek Calvin Klein a Tommy Hilfiger.

Právně závazné prohlášení přišlo v pondělí, jen několik hodin před důležitou schůzkou v Ženevě na téma „Zůstat zapojen – Smlouva o udržitelném rozvoji s Bangladéšem“. Na konferenci, kterou organizuje EU, se sešli zástupci textilek, odboráři, politici z Bangladéše (byla přítomna ministryně zahraničí Dipu Moniová), ale i z Mezinárodní pracovní organizace (ILO) a z USA.

Bangladéšský oděvní průmysl prochází těžkým obdobím od loňského listopadu, kdy při požáru továrny zahynulo více než sto jejích zaměstnanců. To nejhorší přišlo v dubnu, kdy kolaps další továrny způsobil smrt více než tisíce lidí. Spojené státy ukončily k 27. červnu obchodní výhody, jimž se těšily bangladéšské produkty, a to hlavně kvůli neutěšenému stavu továren a nedostatečným pracovním právům.

„Americké rozhodnutí vývoz našich textilních výrobků přímo neovlivní, protože naše oděvy nespadají do skupiny upřednostňovaných produktů,“ říká Atiqul Islam, prezident Bangladéšské asociace výrobců a exportérů oděvů (BGMEA). „Máme záruky od EU, že nebude následovat americkou cestu. Přesto je zrušení preferenčního systému ze strany USA nepříjemné,“ dodal.

Jiný zástupce BGMEA řekl, že americký krok má spíše symbolický význam. Poškodí pověst Bangladéše jako obchodního partnera a bude ostatní země svádět k přemýšlení, zda by se k Američanům neměly přidat.

Předchozí prezident asociace Shafiul Islam Mohiuddíin si ale nemyslí, že Evropa půjde ve stopách USA. Na Bangladéš by to mělo velký socioekonomický dopad. Oděvní průmysl v Bangladéši s exportem o objemu 19 miliard dolarů ročně je druhým největším na světě hned po Číně. V zemi je pět tisíc továren, ve kterých pracují čtyři miliony lidí, většinou žen.