Evropské solární plány narážejí na odpor Afričanů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dii

Sluneční energie ze Sahary pro Evropu – s takovým plánem přišla nadace Desertec. Po pěti letech od oznámení smělého plánu ale stále chybí konkrétní výsledky. Poté, co z projektu vycouvalo několik velkých firem, nyní čelí další překážce. Proti Desertecu se staví obyvatelé pouštních států.

Desertec vznikl za zdmi think tanku Římský klub, který se zabývá udržitelným růstem. Rozsáhlý projekt navrhuje vyrábět ve velkém ve vhodných oblastech elektřinu z obnovitelných zdrojů a následně jí dodávat do zbytku světa. Evropa má proud dostávat ze Sahary.

Nyní se ovšem ozývají ti, kterými se celý plán vůbec nezabýval – obyvatelé chudých regionů s malou spotřebou elektřiny, ale s velkými možnostmi její výroby. Desertec jim nic nepřinese, tvrdí lidsko-právní organizace.

Mezi odpůrce projektu patří i tuniský odborář Mansour Cherni. „Kde se spotřebuje proud, který se zde vyrobí?“ ptal se na Světovém sociálním fóru v Tunisu. „Odkud se vezme voda na chlazení fotovoltaických elektráren? Co z toho budou mít místní?“ kladl si další otázky, na které zatím Desertec nedopovídá. Podle dalšího účastníka fóra, Borise Schinkeho z organizace Germanwatch, může Desertec uspět jen tehdy, pokud získá podporu místní občanské společnosti.

Vedení Desertecu nedávno převzala Aglaia Wieland. „Desertec Industrial Initiative je všechno, jen ne mrtvá,“ řekla týdeníku Der Spiegel. Nadace se dál pokouší urychlit zdlouhavá jednání s africkým i evropskými politiky. Před několika dny se například poprvé setkala s tuniským prezidentem Moncefem Marzoukim. „Byl překvapivě dobře informován, dohodli jsme se na termínu dalšího jednání v Tunisku,“ dodala.

Plán Deserteku pro Tunisko:Plán Desertecu pro TuniskoPlán Desertecu pro Tunisko | DiiZdroj: Dii

Přímo v Tunisku ale může Desertec narazit na další překážku. Už za dva roky by zde měla začít stavba solární elektrárny o výkonu 2000 megawattů, v roce 2017 by měla být propojena podmořským kabelem s Itálií. Projekt s názvem TuNur buduje britská společnost Nur Energie.

Britové si na svou stranu na rozdíl od Desertecu získali i Tunisany. Firma si našla místního partnera, na výstavbě elektrárny se budou podílet tuniské podniky. Podle Tilla Stenzela z Nur Energie v Tunisku zůstane 60 procent všech investic. „Počítáme s tím, že v regionu dlouhodobě vytvoříme tisíc trvalých pracovních míst,“ dodal. I Desertec zatím věří v úspěch. „Energii potřebují všichni. Je nezávislá na politice,“ uzavřela Aglaia Wieland.