Farmaceut Gedeon Richter chce dobýt západoevropské trhy

Farmaceutická firma Gedeon Richter loni koupila dva své konkurenty.

Farmaceutická firma Gedeon Richter loni koupila dva své konkurenty. Zdroj: E15, Stepan Bruner

Vývojové centrum Gedeon Richter, které se v roce 2008 stalo maďarskou stavbou roku.
Vývojové centrum Gedeon Richter, které se v roce 2008 stalo maďarskou stavbou roku.
Vývojové centrum Gedeon Richter, které se v roce 2008 stalo maďarskou stavbou roku.
Vývojové centrum Gedeon Richter, které se v roce 2008 stalo maďarskou stavbou roku.
4
Fotogalerie
Po roce plném akvizic se největší maďarská farmaceutická firma Gedeon Richter chystá upevňovat dobyté pozice a etablovat se na západoevropském trhu. Pokud se ale objeví příležitost na nákup zajímavého produktu, společnost ji podle svého šéfa Erika Bogsche využije.

„Nemáme žádné cíle ve střední Evropě ani mimo tento region,“ řekl Bogsch. Dodal ale, že pokud se objeví dostatečně zajímavý produkt, společnost by do jeho výrobce mohla investovat. Hlavním způsobem rozšiřování nabídky léků ale bude nákup licencí, případně jejich výměna s obchodním partnerem.

Firma, která letos slaví 110. výročí založení, na konci loňského roku dotáhla do úspěšného konce akvizice švýcarské firmy PregLem a německého Grünenthalu. Obě společnosti jí dohromady přijdou na 573,5 milionu eur (13,9 miliardy korun).

Vysoké výdaje vyvažuje loňský rekordní zisk ve výši 234,4 milionů eur (5,7 miliardy korun), což je meziroční nárůst o 29,1 procenta. O 4,8 procenta povyskočily i tržby, které taktéž stanovily nové maximum 998,2 milionů eur.

Zmíněné akvizice mají podle Bogsche posílit pozici firmy v oblasti gynekologických produktů. Ty nyní tvoří 33 procent výroby Gedeon Richter. Tím, že výrobce koupil Grünenthal, který je v této oblasti čtvrtý na západoevropských trzích, svou orientaci na tyto produkty dále posílí. Firma drží pozici dlouhodobé dvojky v gynekologických preparátech ve východní Evropě a v zemích Společenství nezávislých států.

Maďarská společnost zdůrazňuje, že není závislá na žádném zahraničním partnerovi. Největší podíl vlastní stát, a to 25,1 procenta. Domácí investoři drží 13,5 procenta, ti zahraniční 61,4 procenta, přičemž největší z nich vlastní přibližně pět procent akcií.

Titul zažil za poslední rok na budapešťské burze velký skok. „Stát loni uvažoval, že prodá svůj podíl ve společnosti. Poté, co potvrdil, že si jej nechá nejméně dalších pět let, akcie vylétly,“ uvedl pro E15 marketingový ředitel české pobočky Gedeon Richter Tomáš Kótka. Akcie podpořené postupně uvolňovanými zprávami o probíhajících akvizicích vystoupaly z necelých 30 tisíc forintů v červnu 2010 na říjnových více než 48 tisíc forintů. Nyní jsou ale téměř zpět na 36 200 forintech, což podle Kótky odpovídá realitě.

Když byl Bogsch tázán na budoucnost farmacie, odpověděl jednoznačně. Kdo nebude brzy mít biotechnologie, nebude vůbec. Firma proto v roce 2008 zahájila stavbu nové továrny v Debrecenu, která je doplněná výzkumným centrem v Budapešti. Provoz by měl začít v roce 2012.