Fiasko polské privatizace: Lotos nikdo nechce

Lotos

Lotos Zdroj: fot. lotos.pl

Gdaňská firma Grupa Lotos, druhá největší ropná společnost v Polsku, zůstane nadále pod kontrolou státu. Do 20. prosince 2011, tedy termínu, kdy vypršela prodloužená lhůta pro předkládání nabídek, se žádný investor se závaznou nabídkou nepřihlásil.

Nový ministr státního majetku Mikołaj Budzanowski si neúspěch privatizace vysvětluje nestabilní situací v eurozóně, která znesnadňuje financování takto velké akvizice. Podle polských médií nyní ministr zvažuje prodej Lotosu na burze, což by mohlo pomoci upevnit postavení Varšavy jako regionálního finančního centra.

Toto řešení má ale též mimořádnou nevýhodu, která brání dosažení důležitého cíle privatizace. Prodej přes burzu totiž uzavírá vstup do společnosti strategickému investorovi s přístupem k vlastním ropným nalezištím.

Hlavním problémem ropné společnosti je její ekonomická situace. Grupa Lotos se dostala do vysokých dluhů kvůli programu dostavby gdaňské rafinerie „10+“. Roční zpracovatelská kapacita rafinerie sice díky novému provozu stoupla z osmi na více než deset milionů tun ropy, ale účty společnosti byly investicí výrazně zatíženy. Ke konci třetího čtvrtletí nabrala míra jejího zadlužení úrovně 7,3 miliardy zlotých (asi 41,6 miliardy korun).

Proto se skupina rozhodla v tomto roce zmrazit část naplánovaných investic, zpomalit nábor pracovních sil a uskromnit výdaje na správu, marketing a sponzoring, což nazývá strategií „optimální expanze“. Firma odhaduje, že ušetří 220 milionů zlotých (asi 1,25 miliardy korun). Strategické projekty, jako dobývání nalezišť nebo rozvoj maloobchodu, by však úspory pocítit neměly.