Fico sklárnám Slovgass Poltár slibuje peníze a investora

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: E15

Proslulý sklářský podnik Slovgass Poltár dostal od nové vlády první příslib, že stát podpoří jeho záchranu. „Jsme připraveni pomoci,“ vzkázal premiér Robert Fico firmě, která po měsících trápení v konkurzu letos v lednu definitivně propustila všechny zaměstnance. Výrobu zastavila už pár měsíců předtím.

S finanční injekcí má přijít i nový investor, kterého má najít šéf rezortu hospodářství Tomáš Malatinský společně se Slovenskou agenturou pro rozvoj investic a obchodu.

„Investor by dostal státní pomoc, aby se výroba ve sklárnách v Poltáru mohla opět rozběhnout,“ upřesnil Fico po prvním výjezdním zasedání vlády právě v tomto městě. Peníze chce dát jen odborníkům, nikoli lidem „odnikud“, a tak hledá velkou zkušenou firmu. Forma pomoci pak bude záviset na tom, zda bude investor slovenský, nebo zahraniční. Tradičně však firmy dostávají přímou peněžní pomoc a daňové úlevy.

Vládní plán by mohl být úspěšný, jelikož se stále hovoří o několika zájemcích o Slovgass. Mělo by jich být pět, ale konkurzní správce podniku je nechce jmenovat. Ještě nedávno se hlásila německá firma German Crystal, součást koncernu AHG Industry.

Koncern loni vzkazoval, že udrží zaměstnanost a produkci výrobků, které směřovaly většinou na trhy v Evropě a Severní Americe. Zájem projevila i Ruská investiční rozvojová banka, která chtěla investovat osm milionů eur.

Čtěte také:

Fico hledá práci mladým, hrozí fiasko

Fico sklízí kritiku za nekonkrétní program

Poltárské sklárny po 175 letech končí. Podnik směřuje do konkurzu

Obyvatelé Poltáru jsou však na rozdíl od vládního kabinetu poměrně skeptičtí a nezajímají je pouhé sliby. Není se čemu divit. Mnoho slibů z prvního výjezdního zasedání předešlého Ficova kabinetu v roce 2006 se nesplnilo. V Betliaru na východě země tehdy prohlašoval, že pomůže těžební společnosti Siderit. Ta nakonec zkrachovala.

Vzestup a pád

Historie poltárských skláren sahá do roku 1836, kdy byl založen první závod Zlatno. V té době vznikl i symbol podniku, zlatý kalich se čtyřmi lipovými listy. Největší změnou prošel podnik po pádu socialismu během privatizace v devadesátých letech. Začátkem tohoto století, v čase největšího rozmachu, zaměstnával 1500 lidí a vyvážel 85 procent výroby.