Filipínskému Cebu se pro designový nábytek přezdívá asijský Milán

výroba nábytku na Filipínách

výroba nábytku na Filipínách Zdroj: profimedia.cz

Tropický ratanový nábytek se stal v posledních letech v Evropě hitem. Při bližším pohledu se však pozná, že venkovní sedačky jsou častěji vyrobeny ze syntetických materiálů než z klasického ratanu či proutí. „Jsou pohodlné, dlouho vydrží a jednoduše se čistí,“ říká majitel kavárny v německém Darmstadtu.

První firmou, která k výrobě pleteného nábytku začala používat syntetické vlákno, byl německý Dedon. Její zakladatel Bobby Dekeyser chtěl vytvořit venkovní obývák s nábytkem, který vydrží slunce, déšť, vítr a sníh, aniž by vybledl nebo se rozpadl.

Dekeyser, původem Belgičan, který měl za sebou kariéru bundesligového brankáře, si otevřel továrnu na výrobu tohoto nábytku na filipínském ostrově Cebu. Začínal v roce 2000 s deseti zaměstnanci, dnes pro něj ve čtyřech továrnách na Cebu pracuje více než tři tisíce lidí. Syntetické vlákno produkuje německá továrna v Lüneburgu, nábytek vzniká v Asii.

Cebu se pro jeho designový nábytek přezdívá asijský Milán. Nábytek se vyrábí kombinací mnoha materiálů: ratanu, dřeva, manilského konopí, bambusu nebo hliníku. Filipíny pokrývají asi sedmdesát procent světové spotřeby ratanu.
V roce 1990 byl nedostatek ratanu, a nábytkáři z Cebu tak byli nuceni přejít na alternativní materiály, jako jsou kokos, mořské mušle, banánovník tikog, mořská tráva a další přírodní suroviny.

Je důležité držet se svých kořenů, tvrdí známý brazilský designér Humberto Campana. „Když ukážete, odkud jste, hovoříte tím k celému světu. Kvalita není v kopírování nebo předstírání něčeho, co nejste,“ řekl při návštěvě Filipín letos na jaře.

Jedním z návrhářů, kteří zůstali věrni kořenům a experimentují se surovými materiály, je 43letý Kenneth Cobonpue. Se svojí židlí Lolah vyhrál v roce 2005 prestižní hongkongskou soutěž Design for Asia Award. Při výrobě židle se Cobonpue inspiroval technikou stavby lodí a použil k ní ratanové tyče a pruhy, které drží pohromadě nylonový drát. Židli si koupili mimo jiné herec Brad Pitt, jordánská královna nebo umělec will.i.am.

„Cebu má v nábytkářském průmyslu skvělou pověst, za kterou vděčí řemeslu a originálnímu designu. Nadále je to jeden z hlavních exportních tahounů,“ říká publicista Honey Jarque Loop. Nábytek z Cebu tvoří polovinu veškerého filipínského nábytkového exportu. Dvě třetiny filipínského nábytku míří do Spojených států, zbytek do Evropy a do Asie. Kvalitní nábytek se tu vyráběl už v roce 1945, vzpomíná Charles Streegan, bývalý prezident Nábytkářské nadace v Cebu (CFIF).

Výrobci nábytku se stále vzpamatovávají z ekonomické krize v roce 2008. Pomalé oživení ve Spojených státech a dluhová krize eurozóny znamenají méně objednávek. Kvůli nestabilnímu exportnímu trhu doporučuje současný šéf CFIF Ruby Sultan výrobcům nábytku, aby se raději zaměřili na domácí trh. Zvláště v době, kdy v zemi bují stavební průmysl a turismus.

Autorka je spolupracovnicí redakce