Finové se Ruska nebojí, jaderné palivo jim bude dodávat Rosatom

aktualizovaný projekt výstavby jaderné elektrárny rusko-finského konsorcia Fennovoima

aktualizovaný projekt výstavby jaderné elektrárny rusko-finského konsorcia Fennovoima Zdroj: Fennovoima

Finský parlament schválil dodavatele jaderného paliva pro novou jadernou elektrárnu Fennovoima. Bude jím ruská státní firma Rosatom. Rozhodnutí přišlo v době, kdy Evropská unie vyzvala členské státy k omezení energetických dohod s Ruskem, a i v souvislosti s ukrajinskou krizí tak vyvolalo kritiku. Ekonomové zároveň zpochybňují i finanční výhodnost projektu.

Rusko-finské konsorcium Fennovoima plánuje za deset let spustit jadernou elektrárnu na severu země, Rosatom se bude po rozhodnutí finského parlamentu podílet kromě financování projektu i na dodávkách paliva. „Je jasné, že z pohledu mezinárodní situace není zrovna nejlepší doba pro takový verdikt, jenže my musíme rozhodnout,“ uvedl ministr hospodářství Jan Vapaavuori. Dodal, že projekt nijak nenabourá systém protiruských sankcí.

Obavy z ruského vlivu má podle zastánců projektu vyvážit hlavně příslib ekonomického oživení, které by s sebou rusko-finský projekt za více šest až sedm miliard eur (až 193 miliard korun) mohl přinést.

„V době nejhorších vztahů mezi EU a Ruskem za dlouhou dobu projekt přináší bezpečnostní riziko, a měl proto skončit u ledu,“ reagoval ale například Antto Vihma, analytik z finského Institutu pro mezinárodní otázky. V reakci na politickou situaci Evropská unie i Ukrajina vymýšlejí způsoby, jak svou energetickou závislost na Rusku snížit, Moskva se na oplátku odmítla podílet na výstavbě plynovodu South Stream. Finsko se ale vydává opačným směrem, varuje analytik. „Místo aby Finsko strategicky reagovalo na agresivní tón ruské zahraniční politiky, vazby na Rusko prohlubuje,“ říká Vihma.

Finské (ne)výhody

Finsko uklidňuje kritiky tím, že bude mít v projektu hlavní slovo. Podmínkou vlády pro výstavbu je alespoň 60procentní podíl finských firem. Elektrárnu Fennovoima vlastní ruský Rosatom a konsorcium finských společností nazvané Voimaosakeyhtiö. Rosatom vlastní 34 procent.

Vývoj finského HDP

Podle někerých investorů, kteří se z projektu nakonec stáhli, ale elektrárna celkově přinese spíše ztráty. O její ziskovosti pochybují kvůli snížení spotřeby elektrické energie, loni klesla o 1,6 procenta, a vzhledem k poklesu dřevozpracovatelského a papírnického průmyslu se dá čekat, že tomu v budoucnu nebude jinak. Zmíněná odvětví patří mezi ty energeticky nejnáročnější.

„Při pohledu na vývoj poptávky po energiích pochybuju o ziskovosti Fennovoimy,“ řiká Antti Viljakainen z poradenské firmy Inderes Equity Research se sídlem v Helsinkách.

Elektrárna o výkonu 1200 megawatt má vyrábět elektřinu za cenu pod 50 eur za megawatthodinu, což je podle zástupců konsorcia do budoucna výhodné. Severský energetický trh má ale v době spuštění elektrárny nabízet elektřinu za sazbu skoro o 15 eur nižší.

Fennovoima získala povolení k výstavbě elektrárny v roce 2010. Musela však požádat o obnovení povolení kvůli změnám velikosti plánovaného reaktoru a dodavatele. Elektrárna má zahájit provoz v roce 2024.

Fennovoima bude již šestým jaderným reaktorem ve Finsku. V zemi jsou nyní v provozu čtyři jaderné reaktory, které se na celkové spotřebě elektřiny v zemi podílejí zhruba čtvrtinou. Další reaktor je ve výstavbě.