Firma OKD odeslala dokumentaci k rozšíření těžby pod Karvinou

OKD, horníci

OKD, horníci Zdroj: ctk

Těžební společnost OKD odeslala ministerstvu životního prostředí dokumentaci EIA o hodnocení vlivů na životní prostředí týkající se jejího záměru rozšířit a prodloužit dobývání uhlí v lokalitě ČSA Dolu Karviná. Pro budoucnost firmy má tento projekt klíčový význam. Předpokládá se, že na nových územích by se začalo těžit nejdříve v roce 2016.

Záměr rozšířit těžbu pod Karvinou oznámily doly na podzim 2011. Firma chtěla těžit například pod karvinskými částmi Starý Ráj, Darkov a Staré Město. Vedení Karviné ale rozšíření těžby pod některé části odmítlo. Podle Síbrta firma od počátku posuzovala několik variant rozšíření dobývání. „Společnost OKD nyní předložila ministerstvu životního prostředí oproti svému původnímu (maximalistickému) záměru podanému v březnu 2012 redukovanou variantu rozšíření těžby,“ uvedl mluvčí OKD Marek Síbr.

Provozní ředitel OKD Pavel Hadrava uvedl, že předložená varianta rozšíření těžby kromě oblasti Starého Města neznemožní rozvoj žádných obcí. Vyhne se i průmyslové zóně Nové Pole. „Dokumentace se musela vypořádat se stovkami připomínek ze strany orgánů státní správy a samosprávy, občanských organizací i jednotlivců, což je spolu s dalšími legislativními náležitostmi nutnou podmínkou pro možné zahájení těžby,“ uvedl Síbrt. Nyní poběží třicetidenní lhůta, během které může kdokoliv podat k dokumentaci své připomínky.

Hadrava uvedl, že úspěch projektu je nezbytným předpokladem pro pokračování těžby v Dole Karviná. „Projekt nám otevírá možnost prodloužit životnost černouhelného hornictví u nás a i v budoucnu zaměstnávat velké množství lidí v kraji dlouhodobě postiženém relativně vysokou strukturální nezaměstnaností. A to i v období, které je pro černouhelný průmysl na celém světě mimořádně náročné,“ uvedl Hadrava. Na Dole Karviná pracuje přes 3000 lidí. Většina z nich žije na Karvinsku.