Firmy šetří povolenky na horší časy, očekává se zdražení

Podnik Precheza

Podnik Precheza Zdroj: profimedia.cz

Podniky, které zatím dostávají více emisních povolenek, než potřebují, si přebytek nechají pro budoucí časy. To zvýší tlak na růst ceny povolenek. Průmyslové firmy, které až dosud dostávaly zdarma emisní povolenky na celou nebo část výroby, budou brzy přehodnocovat strategie. Podniky, které dostávají více povolenek, než potřebují, část přebytku dosud prodávaly, aby získaly hotovost.

Bezplatný příděl povolenek, který firmy chrání před ztrátou konkurenceschopnosti na světových trzích, se však každým rokem snižuje a po roce 2020 má přijít podle návrhu Evropské komise další výrazný skok dolů.

„V očekávání vyšší ceny a snížení objemů bezplatných povolenek se přebytkový průmysl zachová spekulativně a sníží prodej povolenek. Bude je hromadit pro budoucí deficitní období nebo pro prodej za vyšší cenu,“ říká Anatolij Stolbov, analytik českého obchodníka s emisními povolenkami Virtuse Energy.

Po roce 2020 dostanou firmy na desetileté období méně povolenek než na nynější osmileté, navrhuje Evropská komise.

Zadržování a dokupování potřebných povolenek průmyslovými firmami pak spolu s dalšími unijními zásahy do trhu s povolenkami vyžene podle analytiků cenu povolenky z dnešních osmi na 19 eur za tunu v roce 2020.

Příkladem může být chemička Precheza, která v letech 2013 a 2014 dostala celkem o 50 tisíc povolenek více, než vypustila emisí. Pokud zachová loňský objem emisí 84 tisíc tun i v dalších letech, bezplatný příděl jí už v roce 2019 nebude stačit.

„Určité přebytky povolenek mohou být v papírenském sektoru díky využívání biomasy. Výjimečně se to mohlo stát firmám, kterým kvůli krizi klesla výroba,“ říká mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

Povolenky za 400 milionů

Třeba ocelárna ArcelorMittal Ostrava dostává kvůli propadu výroby o dva miliony povolenek více, než potřebuje. Loni jejich prodejem získala přes 400 milionů korun. Musela však ještě větší objem povolenek dokoupit pro svou výrobnu energií.

Po roce 2020 dostanou firmy na desetileté období méně povolenek než na nynější osmileté, navrhuje Evropská komise. Navíc by množství povolenek zdarma mělo více kopírovat skutečnou produkci. Bezplatný příděl by měly snižovat i zvláštní technologické koeficienty.

„Naším cílem je, aby u podniků klasifikovaných jako ohrožené únikem uhlíku byla potřeba dokupovat povolenky nulová nebo pouze minimální,“ říká ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu ministerstva životního prostředí Pavel Zámyslický.

Česku se nelíbí reforma trhu povolenek
Letní návrh Evropské komise na reformu trhu s povolenkami a výpočet bezplatného přídělu pro průmyslové firmy není podle českého ministerstva životního prostředí dostatečně zdůvodněný. Česko bude po komisi chtít, aby přepočítala podle skutečného stavu technologického pokroku hodnoty emisí, od nichž se odvíjejí bezplatné příděly pro jednotlivé podniky. Komise chce ohrožené podniky pro příděl povolenek rozdělit do dvou skupin, zatímco Česko by rádo vidělo více skupin s odstupňovaným podílem bezplatných povolenek. Seznamy odvětví s bezplatným přídělem by příště neměla tvořit sama komise, ale měly by se na něm podílet i členské státy.