Floridské firmy mají zájem o ČR v oblasti IT, ekologie i odpadů

Floridská mezinárodní univerzita, Florida International University, FIU Business

Floridská mezinárodní univerzita, Florida International University, FIU Business Zdroj: ctk

Poptávka floridských firem po českém exportu se podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy České republiky Radka Špicara týká zejména ekologických technologií, kosmického průmyslu, IT technologií či odpadového hospodářství. Florida je kromě turismu významným podnikatelským a obchodním centrem i lákavou branou pro export do Latinské Ameriky.

Na pětidenní pracovní cestě do Miami a Orlanda doprovázeli českého vicepremiéra Pavla Bělobrádka zástupci firem, českého výzkumu i univerzit.

USA a zejména Florida jsou podle Bělobrádka pro Českou republiku perspektivní i jako investor. „Domnívám se, že není třeba hledat jenom pouze na východě, ale mnohé výhody má investice, která přichází z členského státu NATO a ze země, která je v civilizačním severoatlantickém pásmu,“ řekl místopředseda vlády pro výzkum. Čeští odborníci jsou podle něj velmi dobří v kybernetické bezpečnosti i vesmírném výzkumu.

Pro ČR jsou Spojené státy dvanáctým největším obchodním partnerem a pro české exportéry největším vývozním trhem mimo Evropskou unii. Florida je čtvrtou nejvýkonnější ekonomikou Spojených států a devatenáctou na světě.

Špicar: Zrodilo se několik kontaktů, které vyústí ve spolupráci mezi americkými partnery a českými podnikateli

Hlavním cílem cesty bylo pomoci českým exportérům, kteří mají ambici zde podnikat, i rozvinout spolupráci ve výzkumu. „Zrodilo se několik kontaktů, které vyústí ve spolupráci mezi americkými partnery a českými podnikateli. My jsme dobře vybrali sektory, aby byly relevantní pro místní floridské prostředí,“ řekl Špicar. Cestu považuje za vydařenou. Na Floridu přijeli zástupci osmi firem zaměřených mimo jiné na přesné strojírenství, letecký průmysl či elektroniku.

Podle Špicara je na Floridě více než kdekoli na světě vidět, že pro moderní úspěšnou ekonomiku je klíčová spolupráce mezi vládou, světem výzkumu, vývoje a průmyslem. „To jsme viděli na každém kroku,“ podotkl. Alan Becker, viceprezident veřejně-soukromé organizace Enterprise Florida na podporu exportu řekl, že české podniky a univerzity mají na Floridě velkou příležitost. Na červen pozval Bělobrádek do Prahy floridského ministra obchodu Billa Johnsona, se kterým se zde setkal.

Prim Floridy v leteckém a kosmickém průmyslu

Právě Florida stojí na předním místě ve Spojených státech v leteckém a kosmickém průmyslu, čistých technologiích či zdravotnictví. Becker ocenil, že Bělobrádek ve svých projevech připomínal nejen byznys, ale i otázku lidských práv. „To lidé na Floridě pozitivně oceňují,“ uvedl.

Pro náměstka českého ministra průmyslu a obchodu (MPO) Tomáše Novotného bylo nejzajímavější jednání s firmou Lockheed Martin, jedním z nejvýznamnějších světových vojenských dodavatelů. „Mají zájem o případné investice v ČR a odbyt jejich technologií v oblasti energetických úspor,“ konstatoval. Jde o oblast, do níž se bude investovat i v rámci evropských dotací; MPO a agentura Czech Invest podle něj připraví přehled možných partnerů.

Příležitost pro obchod vidí majitel firmy Frentech Pavel Sobotka, dodavatele přesných mechanických dílů pro letecký a vesmírný průmysl. Spolupráci vidí právě v oblasti kosmu: firma již dodává pro americký satelitní systém Iridium Next mechanismy pro rozvíjení solárních panelů na oběžné dráze. Zda bude uzavřen nějaký kontrakt, ale podle něj ukáže čas.

Olga Lomová: Čínské investice v Česku nevede obchodní zájem