Fotovoltaika s baterií dává smysl. Je ale třeba vše rozmyslet a propočítat

.

. Zdroj: Shutterstock

Česko stále výrazně zaostává  v počtu fotovoltaických zařízení na soukromých stavbách, a především na rodinných domech. V okolních státech kromě Slovenska se pokrytí solárními panely počítá na desítky procent. U nás jsou to pouze jednotky.

Určitý nárůst nově budovaných zkráceně řečeno fotovoltaik nastal v roce 2022, kdy také na české domácnosti dopadly následky krizí. Té postcovidové i krize spojené s výrazně se zvyšující inflací. A přidala se také ruská agrese vůči Ukrajině, která zapříčinila až drastický nárůst cen energií – tedy především plynu, ale i elektřiny.

Mnoho Čechů řešilo otázku, jak se tomu bránit, jak přežít. Ale také jak se odpojit od ruského plynu. Řešením jsou energie z obnovitelných a přírodních zdrojů. Větrné a vodní elektrárny sice nabízejí řešení, ale nehodí se do zástavby a náklady převyšují možnosti průměrného občana.

Dotace pomůže

Naopak fotovoltaická elektrárna na střeše nejen rodinného, ale nově i bytového domu může být ideálním řešením. Ano, nese s sebou vyšší počáteční investici v řádu stovek tisíc korun. Státní dotaci na instalaci fotovoltaické elektrárny lze získat z programu Nová zelená úsporám, pohybuje se od 40 do 205 tisíc korun s posudkem. Navíc občané v Moravskoslezském a Ústeckém kraji mají zvýhodnění o dalších 10 procent. Dále lze získat souběh dotací s nabíjecí stanicí pro elektromobily nebo tepelným čerpadlem. Žádost lze podat před realizací, během ní i po jejím dokončení na základě potřebných dokumentů od dodavatele. Klient sám musí mít e-identitu, aby mohl ověřeně vstoupit do systému pro udělování státních dotací.

Tu stát vyplatí až po instalaci, doložení celkové částky a po potvrzení o připojení k síti. Základními dokumenty pro podání žádosti a doložení realizace jsou doklady o uhrazení celkové smluvní ceny za instalaci, zpráva o instalaci a uvedení nového zdroje energie do provozu, dokumenty prokazující technické vlastnosti použitých výrobků a fotodokumentace.

Existuje také dotace ve výši 100 tisíc korun s možným navýšením podle výkonu fotovoltaiky .Experti tvrdí, že tato kombinace je v současnosti a v možnostech českých domácností téměř ideálním východiskem, jak se bránit vysokým cenám energií. Navíc po přechodu na tepelné čerpadlo lze požádat a následně také využívat sníženou sazbu na elektřinu známou pod lidovým označením noční proud.

Rozhodnutí a dodavatel

Jako první se jeví zásadní rozhodnutí, zda fotovoltaiku ano, či ne. Důvodů bývá víc. Kromě čistě ekonomických také ekologické či možnost nezávislosti na plynu i elektrické sítí v případě výpadků.

„Překvapily nás neustále stoupající ceny plynu a elektřiny nejen po pádu společnosti Bohemia Energy, ale také kvůli rostoucí inflaci. Naše rozhodnutí ‚odstřihnout‘ se od plynu a vydat se cestou čistější energie urychlily také politické důvody spojené s ruskou válkou na Ukrajině a závislostí Česka na ruském plynu,“ vysvětluje majitelka rodinného domu ve Středočeském kraji pohnutky pro nový směr energetického zabezpečení bydlení.

Co následuje? Výběr správného dodavatele. Ten by měl umět navrhnout vybudování celé domácí fotovoltaické soustavy včetně tepelného čerpadla na klíč. A to i tak, aby zákazník nezaplatil za něco, co nebude využívat. S tím souvisí i pohled do vyúčtování za elektřinu a odhad budoucí spotřeby. Na té se logicky podepíše instalace tepelného čerpadla, ale odpadne platba za plyn. V úvahu je dobré vzít případně také pořízení elektromobilu, klimatizace či připojení bazénu.

Pokud by dodavatel chtěl vše naplánovat online bez prohlídky na místě, není to správně. Přítomnost technika na místě včetně prozkoumání možností propojení solárních panelů s bateriemi a tepelným čerpadlem a umístění tzv. zázemí fotovoltaiky lze označit za klíčovou. Samozřejmostí by mělo být vyřízení všech podkladů k žádosti o připojení k síti a také vyplnění formulářů k dotacím. Pokud by to firma nenabízela, dá se vytušit, že se v problematice příliš nevyzná.

Jih, nebo východ a západ?

Nutnost orientace střechy pro fotovoltaiku na jih je mýtus. „Menší část střechy domu máme jižním směr, takže jsme se čekali na vyjádření technika. Obávali jsme se, že fotovoltaiku nebude možné instalovat,“ popisuje majitelka domu a pokračuje: „On nám však naše představy ‚zboural‘ a umístění panelů navrhl pouze na dostatečně velké východní a západní části střechy. To nás příjemně překvapilo a díky tomu můžeme celé zařízení využívat na plný výkon už od ranních hodin, v létě až do pozdních večerních hodin.“

Ano, experti tvrdí, že ideální umístění solárních panelů je směrem na východ a západ společně. Tím dochází od rozbřesku až po západ slunce k jejich téměř maximálnímu využití a výrobě elektřiny. Pokud má dům střechu převážně s jižní orientací, není třeba zoufat. I tam se dá fotovoltaika bez problémů vybudovat. Záleží však na sklonu střechy. Výkonnost však přece jen může být o něco nižší.

Je-li dům na vhodném místě, tedy ne v lese či v téměř celodenním stínu jiné zástavby, a má-li dostatečně velkou střechu, což by měl na místě posoudit kvalifikovaný technik, je možné ji osadit více panely a přebytky nespotřebované energie od zákazníka povinně odebere distributor, lze je i nabídnout k odkupu, což je však komplikovanější proces, nebo je nechat využívat sousedy. A to díky návrhy novely o sdílení energie, která by měla vstoupit v platnost v letošním roce. V současnosti platí, že dotovaně fotovoltaické mikrozdroje mohou mít kapacitu do 10 kW, probíhá však už legislativní proces s možností navýšení až na 50 kW výkonu bez nutnosti stavebního povolení.

Baterie ano!

Nejlepším řešením, jak kromě vlastní spotřeby naložit s vyrobenou elektřinou, je uložit ji do baterií a následně využít. Lze se obejít i bez baterií, ale pak investice ztrácí na logice. Solárními panely vyrobená energie se v ideálním případě ukládá do bateriových článků. Jejich počet záleží na prostoru v garáži či technické místnosti i solventnosti majitele nemovitosti. Vhodný návrh kapacity vychází z přímé spotřeby domu, a „volné“ výroby, aby se během špičky výroby plně nabily baterie. Zjednodušeně lze použít koeficient výkonu FVE krát 1,6 pro kapacitu baterií. Nemá cenu k elektrárně s výkonem 15 kWp dávat baterie s kapacitou 7,2kWh, které se nabijí za hodinu a dojde k přetokům. A obráceně, k 4kWp FVE nemá smysl použít 24kWh baterie, které se nikdy nenabijí na plnou kapacitu a jedná se o nevyužitou investici. Platí, že pro dobrý návrh akumulace k FVE je nutné znát spotřebitelské chování domu, průběžnou spotřebu či hlavní spotřebiče. 

Z baterií se pak dům zásobuje energií v době, kdy fotovoltaika již nevyrábí (večer, při zhoršených světelných podmínkách). Navíc pomůže při možných výpadcích a nabízí také jistou (bateriemi danou) omezenou nezávislost.

Upozornění pro ty, kteří by se pustili do fotovoltaiky bez baterií: Na jejich případné doplnění do systému už není možné čerpat dotační podporu.

Na co si také dát pozor

Kvalitní instalace by měla obsahovat i dodávku chytrého řízení spotřeby, což má zvýšit podíl vyrobené elektřiny pro vlastní spotřebu a tím logicky i urychlit návratnost investovaných nákladů. A samozřejmě také bezpečnostní prvky jako AC/DC pojistky, přepěťovou ochranu a central stop. 

Co jsou to tzv. přetoky

Především v letních měsících se stává, že solární panely vyrobí více elektřiny, než domácnost spotřebuje. Dokonce tolik, že zaplní baterie (pokud došlo k jejich instalaci) a neustále ohřívá vodu v zásobníku. To, co ještě zůstává, se nazývá přebytkem, který „odchází“ do distribuční sítě. Jedná se tzv. o přetok do sítě. Je i možné si za něj nechat platit.

Dochází k prodeji oněch přetoků za spotovou cenu na burze. Některé společnosti ve výpočtu výkupní ceny zohledňují spotové (aktuální) ceny elektřiny na burze, nebo dokonce umožňují prodávat (ovšem budete muset i kupovat) energie za burzovní spotové ceny.

Lze i prodávat přebytky za fixní částky. Další možností je uzavřít smlouvu se společností, která vykupuje nadbytky za předem stanovenou cenu, kterou platí dlouhodobě.

Příklad cenového návrhu fotovoltaické elektrárny na klíč

Výkon: 9,9 kWp

Počet panelů: 22

Bateriové úložiště: Battery set Polyntech Force H2 10,65 kWh

Maximální roční výnos FVE (jižní orientace panelů): 9 216,9 kWp

Roční úspora: 55 200 korun (při ceně elektřiny 6 Kč/kWh)

Celková cena: 579 487 Kč  (503 902 Kč bez DPH)

Dotace NZÚ: 205 000 Kč

Investice zákazníka: 374 487 Kč

Pramen Solarinvest

Co má obsahovat cena FVE na klíč

  • Návrh systému, kompletní projektovou dokumentaci
  • Kompletní technologie pro provoz fotovoltaického systému
  • Instalaci systému ve sjednaném rozsahu, administrativní služby, vyřízení dotace, povolení distribuční společnosti
  • Pojištění pro škody způsobené třetím osobám, pojištění během instalace
  • Vypracování výchozí revize
  • Zaškolení obsluhy, plná uživatelská podpora
  • Konzultační servis
  • Žádost o první paralelní připojení

Co musí udělat klient

  • Akceptovat nabídku
  • Podepsat smluvní dokumentaci
  • Zajistit si e-identitu pro přihlášení do systému Nová zelená úsporám pro žádost o dotaci
  • Připravit podmínky pro montáž
  • Poskytnout zázemí a prostory pro umístění ovládacích prvků, případně baterií
  • Zaplatit (většinou část zálohově, zbytek po předání díla)

Co zajišťuje dodavatel FVE

  • Veškeré administrativní náležitosti
  • Dotaci z programu Nová zelená úsporám
  • Instalaci fotovoltaické elektrárny
  • Připojení k distribuční soustavě
  • Nutné revize před spuštěním
  • Zaškolení k obsluze
  • Záruční i pozáruční servis

Instalace fotovoltaického systému: Jak najít spolehlivou firmu a co při výběru zvážit

Při výběru firmy pro instalaci fotovoltaického systému je důležité vyhnout se podezřele levným nabídkám firem bez historie a referencí a požadovat více nabídek, záruky a ukázky předchozí práce. Společnosti s dobrou reputací a zkušenostmi v instalaci fotovoltaických systémů jsou například EnergoSolar, Schlieger a Acetex.

Společnost Schlieger, která je jedničkou v počtu realizací v Česku, nabízí slevu 30 000 korun na fotovoltaickou elektrárnu. EnergoSolar zase poskytuje komplexní servis od kalkulace až po servis a nabízí slevu 40 000 korun pro zákazníky, kteří uzavřou smlouvu do konce března. Acetex nabízí kompletní služby pro tepelná čerpadla a fotovoltaické elektrárny a klade důraz na individuální přístup ke každému klientovi.