Francie naznačila obrat, odklon od jádra už nevylučuje

ilustrační foto

ilustrační foto

Francie poprvé nadnesla možnost odklonu od jádra. Přitom ještě nedávno tvrdila, že o takových úvahách nemůže být řeč. O možnosti jaderného stopu ale Paříž mluví ale stále spíše jen hypoteticky - podle francouzského ministra energetiky Erica Bessona je to pouze jedna z mnoha variant, kterou navíc vláda neupřednostňuje. Pro odchod od jádra se už v důsledku havárie v japonské jaderné elektrárně Fukušima rozhodlo sousední Německo.

Tradiční zastánce jádra, který z atomu vyrábí tři čtvrtiny energie, připouští změnu své energetické politiky. Ministr Besson oznámil, že se začíná pracovat na studii energetického mixu Francie do roku 2050, která zahrnuje různé možnosti, včetně úplného ukončení výroby jaderné energie.

„Prostudujeme všechny možné scénáře,“ uvedl pro rozhlasovou stanici Europe 1 ministr. „Bude to učiněno s naprostou objektivitou a zcela transparentně,“ dodal.

Jiný představitel ministerstva energetiky řekl agentuře Reuters, že jeden scénář uvažuje o odchodu od jádra do roku 2050 nebo dokonce už do roku 2040. Besson dal nicméně najevo, že preferuje udržení podílu jaderné energie na celkové produkci elektřiny ve Francii na dvou třetinách. Loni tento podíl činil 74 procent.

„Odchod od jádra není mým přesvědčením. Není to volba vlády, ani prezidenta, ale zároveň nemůžeme nic vyloučit,“ řekl ministr.

Největší výrobci jaderné energieNejvětší výrobci jaderné energie

Čtyři pětiny Francouzů jsou pro snížení závislosti na atomu

Dubnový průzkum ukázal, že osm z deseti Francouzů si přeje, aby jejich země v dlouhodobějším výhledu závislost na jádru snížila. Pro podstatné snížení závislosti na atomu během příštích 20 až 30 let se vyslovilo 83 procent dotázaných.

Navíc se 73 procent domnívá, že takový obrat je možný. V průzkumu ale nebyly položeny otázky o možných alternativách k atomu.