Fúze roku je tu. Cena 36 miliard dolarů

Průzkumné vrty firmy Solarworld na německé části Cínovce.

Průzkumné vrty firmy Solarworld na německé části Cínovce.

Ohlášené největší firemní spojení roku zřejmě opravdu bude. Správní rada britsko-švýcarské těžební společnosti Xstrata doporučila akcionářům převzetí švýcarskou těžební a obchodní firmou Glencore.

Souhlas přišel téměř po osmi měsících od oznámení záměru, námluvy začaly v roce 2006. Transakcí v objemu až 36 miliard dolarů vznikne kolos s tržní hodnotou 90 miliard. Zajišťovat bude těžbu, zpracování, skladování a přepravu rudy včetně prodeje. „Dopad na náš byznys model neočekáváme,“ sdělila ředitelka korporátní komunikace NWR Petra Mašínová.

Pokud podílníci fúzi potvrdí, půjde o největší počin v odvětví od roku 2007. Tehdy koupila britsko-australská skupina Rio Tinto za 38 miliard dolarů kanadský koncern Alcan. Hlasovat se má koncem října.

Rozhodnutí mělo padnout už zkraje září, přišlo o měsíc později. Švýcarský těžař Xstrata a obchodník se surovinami s také švýcarskou adresou, gigant Glencore, vytvoří jeden subjekt. O odklad se postarali důležití podílníci Xstraty, například státní fond Qatar Holding. Ti se domáhali vylepšení nabídky.

Surovinová pětka podle tržní kapitalizaceSurovinová pětka podle tržní kapitalizace | E15

A uspěli: akcionáři Xstraty získají za vlastní cenný papír 3,05 papíru Glencoru. Letos v únoru, kdy obě firmy zájem o užší spolupráci ohlásily, to byly 2,8. Spory tím však nekončí, připomíná německý Handelsblatt. Akcionáři obou společností musí zvednout ruku pro štědré bonusy manažerům Xstraty, které je mají přimět, aby zůstali. Šéf Xstraty Mick Davis má vést nový konglomerát půl roku, poté by ho měl vystřídat první muž Glencoru Ivan Glaseneberg. Fúzi musí povolit ještě strážci čistoty hospodářské soutěže.

Včerejší průlom mají ostatně na svědomí také úředníci. Britský dohled nad firemními převzetími stanovil lhůtu, do níž se museli správci Xstraty vyjádřit k přihozené sumě až 36 miliard dolarů do pondělního rána. Šlo o nastavený čas, o nějž si před časem řekla sama Xstrata. Hlavním důvodem, který zůstává, byly manažerské prebendy.

Odpor proti balíku v úhrnné hodnotě 144 milionů liber stále hlásí skupina private equity Blackrock. Ta prosadila, píše list Financial Times, aby se o spojení a prémiích hlasovalo odděleně.

Doručení správní rady Xstraty dělá tečku za sedmi měsíci licitací, které označili experti za „fúzové drama“. Důvodů měli několik. Jen krátce po sdělení, že se něco chystá, zvedl katarský fond účast v Xstratě na 12 procent. A ocitl se v roli, kdy si mohl diktovat. Byť mu přání dostat až 3,25 akcie Glencoru nevyšlo. Glencore má v Xstratě asi 34 procent. „Sňatek“ už posvětil antimonopolní dohled v Austrálii, v Číně, Jihoafrické republice a v EU se věc řeší.