Gazprom možná výrazně zmenší kapacitu plynovodu Turkish Stream

Plynovod Gazpromu

Plynovod Gazpromu Zdroj: JanChr via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Z plynovodu Turkish Stream, kterým chce ruský Gazprom dodávat plyn do Evropy, nakonec možná bude jen menší lokální projekt pokrývající dodávky do Turecka. Naznačuje to vývoj jednání mezi Ruskem a Tureckem v posledních měsících a kroky Gazpromu. Turkish Stream má nahradit zrušený plynovod South Stream, který měl dodávat plyn pod hladinou Černého moře do Bulharska a dál do střední Evropy.

První komplikací pro Gazprom je dosud neukončené jednání o cenách plynu pro Turecko. Za poslední půlrok se vyjednávání nepohnula, částečně i kvůli tureckým parlamentním volbám. Bez dohody o cenách se i podle ruských médií nedá čekat uzavření rusko-turecké smlouvy, která zastřeší stavbu plynovodu.

Turci chtějí pro Gazpromu štědré slevy. Hrají přitom se strategickou kartou povolení a záruk pro budování plynovodu Turkish Stream. Ankara tvrdí, že na cenách se s Moskvou dohodne do poloviny července. Zdroje ruského deníku Kommersant uvádějí, že Gazprom žádné slevy Turkům nedá, dokud nebude na stole dohoda o stavbě potrubí. Objevují se proto informace, že dohoda bude na světě nejdříve na podzim.

Čára přes rozpočet

To by zkomplikovalo plány Gazpromu, který chtěl první ze čtyř větví Turkish Stream zprovoznit příští rok. Tato roura by měla být přitom určena výhradně k zásobování Turecka. Teprve větve dva, tři a čtyři by měly podle představ Gazpromu zásobovat Evropu. Turecký vládní zdroj však tamnímu deníku Hurryiet řekl, že vydání povolení na stavbu těchto tří větví zatím nepřichází v úvahu. Gazprom prý o nich bude muset jednat zvlášť.

Mezitím Gazprom zmrazil investice do budování takzvaného jižního koridoru, který má na ruském území přivést plyn na pobřeží Černého moře. Podle Kommersantu už zastavil práce na nejdelší a nejdražší východní části plynovodu.

Poloviční kapacita plynovodu

Výsledkem by tak mohlo podle analytiků zredukování Turkish Stream na poloviční kapacitu 32 miliard metrů krychlových plynu za rok. Místo jižní cesty by se Gazprom zaměřil na rozšíření severního plynovodu Nord Stream, kterým proudí plyn po dně Baltského moře do Německa. Letos v červnu Rusové podepsali memorandum o porozumění o tomto projektu se společnostmi Shell, OMV a E.On. Dvě dodatečné roury by měly mít kapacitu 55 miliard metrů krychlových ročně.

Gazprom letos rozhodl, že s Ukrajinou neobnoví po roce 2019 smlouvu o tranzitu plynu přes její území. Hledá tak alternativní cesty, kudy plyn evropským zákazníkům dopraví. Zatím však naráží na nevoli Evropské komise, která o zastavení tranzitu přes Ukrajinu nechce slyšet. Problematické by bylo pro Gazprom také jednání o změně podmínek stávajících dlouhodobých smluv s evropskými odběrateli, v nichž by se musela měnit místa dodání plynu.