Gazprom obchází Ukrajinu, rozšíří plynovod Nord Stream

plynovod (ilustrační foto)

plynovod (ilustrační foto) Zdroj: Gazprom

Ruský plynárenský gigant Gazprom uzavřel se svými největšími evropskými odběrateli plynu předběžnou dohodu o zdvojnásobení kapacity plynovodu Nord Stream, který přivádí plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Na projektu bude pracovat s německým energetickým koncernem E.ON, rakouskou společností OMV a britsko-nizozemskou skupinou Royal Dutch Shell, oznámil dnes Gazprom.

Plynárenská společnost uvedla, že ke dvěma nynějším větvím plynovodu by měly přibýt další dvě. V konsorciu, které bude mít projekt na starosti, chce ruský státní podnik vlastnit podíl 51 procent, řekl agentuře Reuters mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Dodal, že nové větve plynovodu budou mít kapacitu 55 miliard krychlových metrů ročně, tedy stejnou jako dvě dosavadní potrubí.

Rozhodnutí přichází ve chvíli, kdy se Gazprom snaží najít nové cesty pro dodávky plynu do Evropy, které by obešly Ukrajinu. Gazprom letos zahájil přípravy na stavbu plynovodu Turkish Stream do Turecka, odkud by měl ruský plyn proudit dál do Evropy.

„Od spuštění plynovodu Nord Stream Gazprom zkoumá možnost rozšíření této exportní cesty. Nyní chceme spolu s našimi partnery postoupit v realizaci tohoto projektu,“ uvedl ve sdělení Gazpromu jeho šéf Alexej Miller.

Trasa plynovodu Nord StreamTrasa plynovodu Nord Stream.Trasa plynovodu Nord Stream.

„Tímto projektem chceme pokračovat v naší úspěšné alianci s Gazpromem a rozšířit ji. Zkušenosti získané prací na Nord Streamu prokázaly, že přeprava plynu Baltským mořem je spolehlivým řešením energetických potřeb EU z ekonomického, technického i ekologického hlediska,“ uvedl k dohodě člen představenstva E.ON Klaus Schäfer. „Zemní plyn bude hrát v evropském energetickém mixu dál velkou roli, a nové projekty jsou tak důležité, zejména v situaci, kdy domácí evropská těžba plynu klesá,“ řekl šéf Shellu Ben van Beurden.

Evropští partneři Gazpromu předpovídají, že evropská poptávka po ruském plynu poroste s tím, jak bude klesat jeho domácí produkce. Podle prognózy E.ON se těžba plynu v Evropě sníží do roku 2030 na 185 miliard krychlových metrů ročně z 275 miiard kubíků v roce 2010.

Partneři plánují dokončení první nové větve plynovodu do konce roku 2019. Druhá by měla být hotova do konce následujícího roku, uvedl E.ON. Gazprom dodal, že do projektu budou moci vstoupit i další partneři.

Přes Baltské moře do Německa

Nord Stream byl uveden do provozu v roce 2011 a z Německa jsou na něj navázány plynovody do dalších zemí Evropské unie, včetně Česka. Gazprom, který má v Rusku monopol na vývoz plynu prostřednictvím plynovodů, má nyní k Nord Streamu omezený přístup, protože evropská legislativa brání dodavatelům energie ovládat přepravní infrastrukturu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky.