Gazprom pocítí krizi: těžba by letos mohla být nejnižší v jeho historii

Centrála Gazpromu

Centrála Gazpromu Zdroj: Thawt Hawthje

Těžba ruského producenta plynu Gazprom by letos mohla být nejnižší v jeho historii. Důvodem je snížení dodávek na Ukrajinu a ztráta podílu na domácím trhu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prognózy analytiků. Šéf Gazpromu Alexej Miller ve středu snížil odhad těžby firmy na letošní rok.

Miller ve středu při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem uvedl, že těžba Gazpromu by měla letos činit 463 miliard metrů krychlových plynu. V květnu přitom firma uváděla, že její těžba letos dosáhne 496,4 miliardy metrů krychlových. Loni Gazprom vytěžil 487,4 miliardy kubíků plynu.

Millerův odhad je těsně nad současným rekordním minimem z roku 2009, kdy začala globální finanční krize. Podle analytiků je však tento odhad příliš optimistický. Podle odhadu analytiků Sberbank CIB může těžba činit jen 450 miliard metrů krychlových.

Nižší těžba ropy = vyšší tlak na ekonomiku Ruska

Klesající těžba by mohla dále zvýšit tlak na ruskou ekonomiku, která je vysoce závislá na prodeji plynu a ropy a již nyní zpomaluje, částečně kvůli dopadu sankcí západních zemí zavedených kvůli konfliktu na Ukrajině.

Analytici upozorňují, že pro Gazprom nebylo správné červnové rozhodnutí zastavit dodávky na Ukrajinu, která je druhým největším trhem firmy po Německu. Vývoz plynu sice není zahrnut do sankcí USA a Evropské unie vůči Rusku, schopnost Gazpromu zvýšit těžbu však omezuje to, že evropští zákazníci si kvůli obavám z přerušení dodávek plynu přes Ukrajinu naplnili zásobníky. Podle údajů Sberbank CIB jsou zásobníky v Evropě naplněné z 91 procent, loni to bylo jen 73 procent.

Snižuje se rovněž podíl Gazpromu na domácím trhu na úkor dalších producentů, jako jsou Novatek, Rosněfť a Lukoil. Ty jsou flexibilnější při stanovování cen a dalších smluvních podmínek se zákazníky. Podle Sberbank CIB konkurenti Gazpromu téměř zdvojnásobili svůj podíl na ruském trhu na 35 procent z 18 procent v roce 2009, kdy těžba Gazpromu prudce klesla na 461,5 miliardy metrů krychlových.

Domácí spotřeba roste pomalu

„Kromě Ukrajiny domácí spotřeba roste velmi pomalu, nezávislí hráči jsou mnohem agresivnější a koláč je stále menší,“ uvedl analytik UBS Konstantin Čerepanov. „Pro spotřebitele je snazší spolupracovat s Novatekem, jeho smluvní podmínky jsou mírnější, klauzule ber nebo plať není tak tvrdá,“ dodal. UBS podle něj očekává, že Gazprom letos vytěží 454 miliard metrů krychlových.

Gazprom byl vytvořen v roce 1989 z tehdejšího sovětského ministerstva plynu. Od roku 2006 má Gazprom exkluzivní práva na vývoz zemního plynu. Loni však parlament rozhodl o zrušení monopolu firmy na vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG), což podle analytiků byla pro firmu další rána. Gazpromu nadále zůstává monopol na vývoz zemního plynu plynovodem. V současnosti Gazprom vyváží tímto způsobem plyn jen do Evropy, plánuje však plynovod do Číny.

Současné odhady hluboko zaostávají za prognózami firmy v době jejího vzniku. Tehdy firma tvrdila, že do roku 2010 její těžba dosáhne téměř jeden bilion metrů krychlových. Gazprom disponuje největšími zásobami plynu na světě. Podle svých internetových stránek se na globálních rezervách plynu podílí 18 procenty a na celosvětové těžbě plynu 14 procenty.