Gazprom přišel kvůli Ukrajině o pětinu zisku

Hospodaření Gazpromu

Hospodaření Gazpromu Zdroj: E15

Spory o dodávky plynu na Ukrajinu připravily ruský plynárenský gigant Gazprom v prvním pololetí letošního roku meziročně o 22 procent zisku. Firma musela vytvořit oprávky ve výši 215 miliard rublů, což je 5,3 miliardy dolarů, na dluh, který uplatňuje vůči Ukrajině za nezaplacený plyn. Celkem podle mezinárodních účetních standardů vydělal Gazprom za prvních šest měsíců 465 miliard rublů. Podle ruských účetních standardů částka dosahuje 155 miliard.

„Odpisy dluhu jsou jen dočasné. Jakmile Ukrajina dlužné peníze vrátí, výsledky firmy to zlepší,“ říká analytik ruské dcery Raiffeisenbank Andrej Polišuk. Podle dohody o dodávkách plynu pro Ukrajinu na letošní zimu, kterou zprostředkovala Evropská unie, by měli Ukrajinci Gazpromu zaplatit z celkové dlužné částky 3,1 miliardy dolarů. O zbytku by měla rozhodnout arbitráž.

Měřeno tržbami se Gazpromu letos daří. Obrat za prodej plynu, ropy a derivátů vzrostl o 11 procent na 2874 miliard rublů. Nicméně na tomto výsledku se podepsalo oslabení rublu. Vidět je to na prodeji plynu do Evropy. Tam mířilo 86 miliard kubických metrů plynu, za něž Gazprom utržil 1104 miliard rublů. Jenže v dolarech tržby za evropský plyn klesly meziročně o pět procent.

Hospodaření GazpromuHospodaření Gazpromu | E15

Příjmy z exportu do Evropy, kde si firma účtuje nejvyšší ceny, jsou klíčové. Na domácím trhu, kde prodává o polovinu více plynu než v Evropě, ji dusí regulované ceny pro koncové uživatele. Ty nepokrývají náklady na těžbu a přepravu plynu. Zatímco v Evropě dostane Gazprom za milion kubíků skoro 13 tisíc rublů, doma si může v průměru účtovat jen 3513 rublů.

Koncové ceny plynu měly postupně růst. Jenže vláda v roce 2013 zvyšování zastavila s tím, že tímto krokem chce podpořit chřadnoucí ruskou ekonomiku. Od příštího roku by se regulované ceny měly zvyšovat o inflaci. V roce 2016 by se tak Gazprom měl podle vlastních očekávání dostat na cenu, která jeho ruský byznys posune do černých čísel.

V září se těžař dostal na seznam firem, vůči nimž Evropská unie a USA zavedly finanční sankce. Ve zprávě o hospodaření za první pololetí se Gazprom omezil na větu, že dopad sankcí teprve vyhodnocuje. Odhaduje však, že na hospodaření firmy nebudou mít významný vliv.