Gazprom se dohodl s OMV a Allseas na výstavbě částí South Stream

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jeremy Buckingham CC BY 2.0 Flickr

Gazprom pokračuje v plánovaném projektu plynovodu South Stream, který má přivést ruský plyn do Evropy a obejít Ukrajinu. Ruský plynárenský monopol podepsal dohodu se švýcarskou firmou Allseas Group o výstavbě druhé řady plynovodu v Černém moři a také předběžnou dohodu s rakouskou firmou OMV o výstavbě části plynovodu, která končí v Rakousku.

Allseas má podle agentury Reuters začít pokládat potrubí o délce asi 900 kilometrů příští rok v létě. Práce mají být dokončeny v roce 2016.

OMV dodala, že plánovaná kapacita rakouské části je 32 miliard metrů krychlových ročně. Cílem obou stran je získat nutná povolení do konce roku 2015 a rakouská část plynovodu by měla být plně uvedena do provozu do ledna 2018.

Plynovod čelí tvrdému odporu ze strany evropských úředníků, kteří se snaží omezit závislost Evropy na ruském plynu a ropě. Evropská unie také zastavila schvalovací proces k projektu po ruské anexi Krymu a oznámila, že může trvat roky, než poskytne projektu potřebná povolení.

South Stream: Ročně až 63 miliard metrů krychlových plynu
South Stream má podle současných plánů začít přepravovat ruský zemní plyn do Evropy od prosince 2015. Plynovod má vést pod hladinou Černého moře a dál přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Další větve povedou do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka.
Ročně má plynovod přepravit asi 63 miliard metrů krychlových plynu, což je zhruba 15 procent objemu, který Evropa ročně potřebuje. Plné kapacity by měl dosáhnout v roce 2018. První fáze s roční kapacitou 15,75 miliardy metrů krychlových by měla být na dně Černého moře vybudována do třetího čtvrtletí příštího roku.

Ukrajinská krize staví bariéry, které zkomplikují život Evropy

Tomáš Heller: Ekonomické sankce proti Rusku nestačí