Gazprom se stahuje z Turecka, píše ruský tisk

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: reuters

Těžba ropy
Těžba ropy
Těžba ropy
4
Fotogalerie

Gazprombank (GPB) ze skupiny ruského plynárenského gigantu Gazprom plánuje prodat svůj podíl na tureckém obchodníkovi komoditami Akfel Holding a samotný Gazprom hodlá prodat tamní pobočku Bosphorus gas. Tímto krokem by ruský podnik z Turecka definitivně odešel a zůstala by mu jen role dodavatele zemního plynu. Konečné rozhodnutí o prodeji aktiv však ještě učiněno nebylo.

Gazprom by si tak uvolnil ruce ve tvrdém vyjednávání o cenách plynu s Tureckem, protože už by nemusel brát ohled na ziskovost svých aktivit na tureckém trhu.

Jak nedávno prohlásil náměstek generálního ředitele Gazpromu Alexandr Medveděv, turecký trh ztrácí atraktivitu jak kvůli oslabení turecké liry a regulačním opatřením, tak kvůli nepředvídatelným faktorům. Podle zdrojů listu však významným faktorem byla i loňská ztráta firmy Bosphorus gas ve výši asi 100 milionů eur.

Gazprom je v současné době v arbitráži se všemi tureckými zákazníky včetně státní společnosti Botas. List však poznamenává, že definitivní rozhodnutí o odchodu z Turecka dosud nepadlo, a navíc v únoru byla založena firma Gazprom Turkey Enerji A.S., jejímž zakladatelem je Gazprom Schweiz.

Společnost požádala o licenci na dovoz a vývoz zemního plynu. Podle některých zdrojů ale její činnost na tureckém trhu není pravděpodobná, protože Turecko sotva povolí existenci společnosti, která je zcela ve vlastnictví Gazpromu.

Problém je v tom, že turecký trh byl ještě před třemi lety natolik slibný, aby se pro Gazprom stal, po Německu, z hlediska objemu prodejů druhým největším odbytištěm. Ve skutečnosti však došlo ke stagnaci. Pozice ruského plynu utrpěla, protože Turecko aktivně pracuje na diverzifikaci svých zdrojů této suroviny, zvyšuje počet terminálů pro zkapalněný zemní plyn, a také se střetává se silnou konkurencí uhlí.

Podle oxfordského analytického institutu pro energetiku spotřeba plynu v Turecku poroste jen mírně, z letošních 48 miliard metrů krychlových jen na 50 miliard v roce 2020, uvádí list Kommersant.