Gazprom slábne. Ziskovost při prodeji plynu v Evropě výrazně klesá

Plynovod Nord Stream I je levnou variantou dopravy plynu na Západ oproti tranzitu přes Ukrajinu s vysokými přepravními poplatky.

Plynovod Nord Stream I je levnou variantou dopravy plynu na Západ oproti tranzitu přes Ukrajinu s vysokými přepravními poplatky. Zdroj: profimeida

Ruský Gazprom pumpuje do Evropy čím dál více plynu, přesto někdejší hlavní zdroj zisku vysychá. Místopředseda představenstva Gazpromu Valery Golubev přiznal, že firma už vydělává na vývozu do Evropy stejně jako na prodeji plynu v Rusku. Tam však koncovou cenu plynu reguluje stát a je zhruba čtyřikrát nižší, než kolik platí za kubík plynu Evropané.

Za první čtvrtletí letošního roku vyvezl Gazprom do Evropy a Turecka o 30 procent plynu více než loni. Tok plynu do Německa po loňském rekordním roce vzrostl za letošní první čtyři měsíce o dalších 19 procent. Jenže příjem z vývozu za první kvartál klesl podle údajů ruské celní správy o 29 procent.

Výnosnost prodeje plynu netlačí dolů jen klesající cena na evropských trzích. Letos v průměru Rusové plyn prodávají za 166 dolarů za tisíc metrů krychlových. Loni to bylo 240 dolarů a v roce 2014 asi 350 dolarů. Gazprom totiž nedokáže stejně rychle snižovat náklady. V roce 2014 stálo Gazprom vytěžení, doprava a exportní clo za tisíc metrů krychlových plynu 278 dolarů. Loni tyto náklady činily 211 dolarů.

ziskovost vývozu plynu Gazpromu do Evropyziskovost vývozu plynu Gazpromu do Evropy | e15

Na konci roku se podle Michaila Korchemkina z East European Gas Analysis náklady dostaly na 189 dolarů, zatímco za tisíc metrů krychlových plynu firma inkasovala 196 dolarů. „Ziskovost vývozu do Evropy se zřítila ze 35 procent v roce 2013 na 13 procent v roce 2015. V loňském posledním čtvrtletí spadla na pět procent,“ uvádí Korchemkin. Gazpromu částečně pomáhá slabý rubl. Zatímco náklady na samotnou těžbu v ruské měně za posledních pět let vyletěly na trojnásobek, v dolarech se zvedly o polovinu. Klesá také exportní clo, které činí 30 procent z prodejní ceny.

Konstantní zátěží jsou ale poplatky za přepravu v Rusku a přes sousední země. „Poplatky za přepravu přes Ukrajinu výrazně zdražují dopravu plynu do Evropy ve srovnání s Nord Stream I,“ říká James Henderson z Oxford Institute of Energy Studies.

Stávající kontrakt na tranzit přes Ukrajinu končí Gazpromu v roce 2019. V minulosti se firma nechala slyšet, že by byla ochotna ho prodloužit, ale za výrazně výhodnějších podmínek.