Gazprom zvedl Ukrajině ceny plynu o třetinu. Kyjev dluží miliardy

Centrála Gazpromu

Centrála Gazpromu Zdroj: Thawt Hawthje

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom podle očekávání zvýšil ceny pro Ukrajinu. V letošním druhém čtvrtletí země zaplatí skoro o třetinu více. Dohromady Kyjev podle Gazpromu za odběr plynu ruskému podniku dluží 1,71 miliardy dolarů.

Nynější cena bude o skoro 120 dolarů vyšší, než kolik Ukrajina platila dosud, tedy 385,50 dolaru, zhruba 7680 korun, za tisíc kubíků ruského plynu.

Ukrajina se loni v prosinci domluvila na snížení ceny za ruský plyn o zhruba třetinu na 268,5 dolaru za tisíc kubických metrů s tím, že se cena bude čtvrtletně upravovat. K dohodě došlo poté, co Ukrajina na podzim náhle zrušila plánovaný podpis obchodní dohody s Evropskou unií a rozhodla se místo toho posílit vztahy s Moskvou. Po měsících masových protestů však byl na Ukrajině v únoru sesazen promoskevský prezident Viktor Janukovyč a Gazprom a Putin sdělili, že sleva na plyn bude kvůli ukrajinskému dluhu zrušena.

„Prosincovou slevu na plyn už není možné dál uplatňovat,“ uvedl podle Reuters šéf Gazpromu Alexej Miller. Od druhého čtvrtletí se podle něj zvýší i cena za tranzit ruského plynu přes ukrajinské území, a to o deset procent. Evropa dovozem ruského plynu pokrývá téměř třetinu své poptávky po této strategické surovině. Zhruba polovina dodávek ruského plynu do Evropy prochází přes Ukrajinu.

Nynější napětí mezi Ukrajinou a Ruskem vyvolalo na západě znepokojení ohledně budoucího přísunu ruského plynu. Střety mezi Kyjevem a Moskvou už způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009.

Cena, kterou má Ukrajina za ruský plyn platit, je vyšší než 370 dolarů, které Gazprom průměrně účtuje zákazníkům v Evropské unii, napsal Reuters. Je ale o něco nižší, než kolik Kyjev původně sdělil, že očekává. Původní odhad ukrajinské vlády z konce března počítal s cenou až 387 dolarů za tisíc kubických metrů. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk minulý měsíc prohlásil, že Kyjev bude potřebovat dodávky plynu z Evropské unie, aby byla zajištěna energetická bezpečnost země.