General Electric se loučí. Podnik založený Edisonem se rozdělí na tři subjekty

Americká společnost General Electric se do dvou let rozdělí.

Americká společnost General Electric se do dvou let rozdělí. Zdroj: Tomas Novak/Euro

General Electric působí v oblasti letectví, energetiky, zdravotnictví, finančních služeb či médií. Ve dvacátém století patřila k největším soukromým firmám světa.
Rozkvět prožila GE především v osmdesátých letech minulého století, kdy jí šéfoval loni zesnulý Jack Welch.
General Electric založil slavný vynálezce a podnikatel Thomas Alva Edison.
4
Fotogalerie

Americký konglomerát General Electric s více než stoletou historií a dvěma sty tisíci zaměstnanců zhruba za dva roky skončí. Někdejší chlouba průmyslové výroby Spojených států, jež se v poslední době potýkala s hospodářskými problémy, se postupně rozdělí na tři samostatné společnosti zaměřené na energetiku, letectví a zdravotnictví. Odborníci a investoři přijali zprávu pozitivně. Cenné papíry GE v úterý vyrostly o 2,65 procenta na 111,29 dolaru za akcii.

„Tím, že se vytvoří tři ve svém oboru přední globální veřejně obchodované společnosti, může každá z nich těžit z užšího zaměření, přizpůsobené alokace kapitálu a strategické flexibility,“ uvedl v prohlášení šéf konglomerátu Larry Culp. „To zajistí dlouhodobý růst a vzestup hodnoty pro zákazníky, investory a zaměstnance,“ dodal.

Osmapadesátiletý manažer přišel do GE v roce 2018 a od té doby se pokoušel stabilizovat finance prodejem byznysových divizí podniku. Nynější krok tak lze chápat jako vyvrcholení Culpových snah vyvést konglomerát z dluhů.   

Společnost také informovala, že jako první se od ní na začátku roku 2023 oddělí zdravotnický segment. GE si v něm však zachová pětinový podíl. Energetická část, jež se stane samostatným subjektem o rok později, vznikne spojením dosavadních divizí GE Renewable Energy, GE Power a GE Digital. Zbytek mateřské společnosti se zaměří na letecký průmysl. Zatím nebylo určeno, jak se nové tři subjekty budou jmenovat ani zda si některý z nich ponechá původní značku.

Podnik v souvislosti s rozdělením očekává jednorázové mimořádné náklady ve výši dvou miliard dolarů, zhruba 44 miliard korun. Jeho dluh by se však naopak měl ještě do konce letošního roku snížit na méně než 65 miliard dolarů. 

„Rozhodnutí sice vyvolá další výdaje, nicméně pružnost tří specializovaných společností se nepochybně stane příležitostí ke kompenzaci těchto nákladů,“ pochválil krok GE analytik americké banky Wells Fargo Joseph O’Dea.   

Na založení General Electric se v roce 1892 podílel legendární americký podnikatel a vynálezce Thomas Alva Edison. Společnost rychle vyrostla v lídra severoamerického průmyslu například ve výrobě letadlových motorů, zbraní nebo elektřiny. 

Mohutnou expanzi prožila v osmdesátých letech minulého století pod vedením Jacka Welche, kdy rozšířila působení do oblasti finančních služeb a masových médií. Tehdy se například stala vlastníkem televizní a rozhlasové stanice NBC nebo filmového studia Universal Pictures.

Až do začátku nového tisíciletí patřila GE tržní hodnotou k největším světovým firmám. Roční obrat se pohyboval kolem 180 miliard dolarů a čistý zisk kolem dvaceti miliard dolarů.

Úpadek konglomerátu začal za finanční krize v letech 2008 a 2009, z něhož se už nikdy zcela nevzpamatoval. Během posledních dvanácti let akcie podniku pravidelně odepisovaly kolem dvou procent ročně. Roku 2018 byla GE po více než sto letech dokonce vyřazena z indexu Dow Jones. V letošním třetím čtvrtletí utržila 18,4 miliardy dolarů.