Gupta spojí všechny své ocelárny do skupiny Liberty Steel. Součástí zůstane i ostravská huť

Válcovna v Liberty Ostrava

Válcovna v Liberty Ostrava Zdroj: Kryštof Nosek

Liberty Ostrava
Válcovna v Liberty Ostrava
Válcovna v Liberty Ostrava
Válcovna v Liberty Ostrava
5
Fotogalerie

Skupina GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty oznámila, že do konce letošního roku spojí své podniky z celého světa zabývající se prvovýrobou a druhovýrobou oceli, těžbou surovin a distribucí do jediného subjektu Liberty Steel Group. 

Nově vytvořená skupina bude mít v deseti zemích celkem 30 tisíc zaměstnanců. V Česku do skupiny bude patřit hutní podnik Liberty Ostrava, který má s dceřinými společnostmi 6300 zaměstnanců. 

„Vytvoříme novou sílu v ocelářství, která bude dostatečně velká, pohotová a bude mít potřebnou škálu výrobků, aby mohla zajistit udržitelnou budoucnost našich ocelářských podniků všude, kde působíme,“ uvedl Gupta.

Liberty Steel Group bude osmým největším výrobcem oceli na světě mimo Čínu. Kapacita hotové výroby skupiny bude 18 milionů tun ročně a její roční obrat bude činit zhruba 15 miliard dolarů (350 miliard korun). Jednotlivé podniky mají být nadále vysoce autonomní, ale budou mít jednotnou strategii a konsolidované účetní výkazy.

„Cílem skupiny Liberty Steel Group je stát se do roku 2030 první uhlíkově neutrální ocelářskou společností na světě. To bude znamenat výzkum a zavádění nových technologií jako například využití vodíku z obnovitelné energie k výrobě oceli,“ uvedla mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková.

Základem strategie greensteel (zelená ocel) je upřednostňování výroby oceli recyklací železného šrotu v elektrických obloukových pecích před výrobou oceli s použitím nerostných surovin a také využívání obnovitelných zdrojů energie. Taková výroba produkuje i méně emisí. „Podniky Liberty už nyní ročně recyklují tři miliony tun železného šrotu a ve Velké Británii, Austrálii a USA se realizují investice do výstavby elektrických obloukových pecí,“ uvedla mluvčí.

Při své nedávné návštěvě Ostravy Gupta řekl, že ostravská huť je pro využívání šrotu při výrobě oceli velmi dobře situovaná. „Jsou tady dobré dodávky šrotu a za dobré ceny,“ řekl.

Do skupiny Liberty Steel patří ostravský podnik od letošního července, kdy jej skupina koupila od skupiny ArcelorMittal miliardáře Lakšmího Mittala. Firmu spolu s dalšími podniky musel prodat, protože by po koupi největší evropské ocelárny Ilva v Itálii měl na trhu příliš velký podíl.

Liberty Ostrava vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává výrobky do více než 40 zemí. V roce 2018 vyrobil podnik ještě jako ArcelorMittal 2,2 milionu tun oceli a dosáhl čistého zisku 4,1 miliardy korun, o 946 milionů korun vyššího než o rok dřív.

Od poloviny července Liberty Ostrava omezila výrobu. Zdůvodnila to vysokými cenami surovin a dovozem oceli ze zemí mimo Evropskou unii, který považuje za neférový. Část zaměstnanců, kteří už vyčerpali dovolenou, je nyní doma se sníženou mzdou.