Hamé koupilo největšího slovenského výrobce majonéz

Výroba majonézy (ilustrační foto)

Výroba majonézy (ilustrační foto) Zdroj: Tomas Turek, Euro

Potravinářská společnost Hamé koupila slovenskou firmu Doma Prešov, která je v zemi největším výrobcem majonéz, tatarských omáček a dressingů. Společnost tak rozšiřuje nabídku o výrobky, které ve svém sortimentu dosud neměla.

„Výrobky tradiční slovenské firmy Doma vhodně doplní a rozšíří portfolio Hamé, což nám umožní lépe soupeřit s mezinárodní konkurencí. Slovensko je pro naši skupinu mimořádně významným trhem,“ uvedl generální ředitel skupiny Hamé Martin Štrupl.

Závod firmy Doma v Prešově na východním Slovensku se stal desátým výrobním podnikem Hamé. Nový vlastník slovenské firmy zachová značku Doma, pod kterou společnost dosud produkty vyráběla.

Kupní cenu za slovenský podnik Štrupl neuvedl. Dodal, že firma Doma Prešov byla podle něj nadstandardně zisková, čemuž odpovídala i hodnota transakce.

Druhý nejvýznamnější trh

Společnost Doma Prešov zaměstnává přibližně 50 zaměstnanců a její obrat loni dosáhl pět milionů eur (137 milionů korun). „Jsme rádi, že se značka Doma stane součástí tak významné regionální skupiny, jakou je Hamé,“ uvedl Jozef Polomský, zakladatel a bývalý majitel společnosti Doma. Kromě omáček Doma vyrábí i potraviny z vajec či prací prášky.

Hamé plánuje výrobu v slovenské továrně zvýšit. „V první fázi budeme chtít využít stávající výrobní kapacitu. V druhé etapě bychom chtěli rozšířit portfoliu výrobků,“ řekl Štrupl. Doplnil, že prešovská forma bude produkovat výrobky i pro zákazníky Hamé v ČR, Maďarsku nebo na Ukrajině.

Slovensko je pro Hamé druhým nejdůležitějším trhem po ČR. Tržby potravinářské firmy na Slovensku v prvním letošním pololetí dosáhly 15,5 milionu eur (426 milionů korun), což proti stejnému období minulého roku představuje nárůst o tři procenta. Hamé na Slovensku prodává zejména trvanlivé masné výrobky.

Sankce příliš nevadí

Celkové tržby skupiny Hamé za vlastní a dovezené výrobky v prvním letošním pololetí vzrostly meziročně o sedm procent na 2,546 miliardy korun.

Přímý dopad ruských sankcí na Hamé je podle Štrupla v současnosti velmi malý. Až 85 procent prodeje na ruském trhu firma zajišťuje prostřednictvím tamního závodu v Bogoljubovu. Štrupl dodal, že vývoz výrobků Hamé do Ruska sankce nepostihly.