He3da spustila továrnu. Ostrý start výroby ale odložila na začátek příštího roku

Komerční výroba má ovšem začít až příští rok, což znamená další zpoždění oproti původnímu plánu.

Komerční výroba má ovšem začít až příští rok, což znamená další zpoždění oproti původnímu plánu. Zdroj: ČTK / Ožana Jaroslav

Nová továrna na baterie He3da
Nová továrna na baterie He3da
Společnost Magna Energy Storage (MES) v průmyslové zóně po bývalém černouhelném Dole František v Horní Suché u Havířova oficiálně otevřela továrnu na výrobu vysokoenergetických akumulátorů He3da.
Jsou určeny především ke skladování energie. Vybudování továrny a technologie stály přibližně 1,4 miliardy korun.
"Začínáme vyrábět. Do konce roku běžíme v režimu zkušební výroby plus integrace těch zařízení do kontejnerů a dalších," řekl předseda představenstva MES Václav Binar. Firma
7
Fotogalerie

Společnost Magna Energy Storage (MES) v průmyslové zóně po bývalém černouhelném Dole František v Horní Suché u Havířova oficiálně otevřela továrnu na výrobu vysokoenergetických akumulátorů He3da. Jsou určeny především ke skladování energie. Vybudování továrny a technologie stály přibližně 1,4 miliardy korun. Komerční výroba má ovšem začít až příští rok, což znamená další zpoždění oproti původnímu plánu.

„Začínáme vyrábět. Do konce roku běžíme v režimu zkušební výroby plus integrace těch zařízení do kontejnerů a dalších,“ řekl předseda představenstva MES Václav Binar. Firma dokončuje vývoj a zahajuje i výrobu potřebných elektronických komponent.

„Plán je, že do konce roku budeme mít veškeré finální výrobky zrealizované a od Nového roku začínáme komerční výrobu a dodávky hotových produktů, protože to není jenom baterie, ale celý systém,“ řekl Binar. Podle původních plánu se ovšem s ostrým provozem počítalo už na podzim 2019.

Závod podle Binara začne vyrábět bateriové články o kapacitě jedna a dvě kilowatthodiny určené pro energetiku ve všech možných využitích. „V první etapě naše výrobní kapacita bude 200 megawatthodin ročně a budeme vyrábět malá patnáctikilowattová úložiště určená pro domácnosti. Druhá linie je velká energetika, kontejnery od 500 kilowatthodin nahoru,“ řekl Binar.

V průběhu dalšího roku chce firma zvýšit kapacitu na 1,2 gigawatthodiny a v dalších letech až na 15 gigawatthodin. To by podle Binara mělo v areálu pracovat 1200 až 1500 lidí.

Na financování projektu se podle MES podílelo 300 téměř výhradně českých investorů, které sdružila společnost Battery Unite. „Našimi investory jsou fyzické osoby, právnické osoby i obce, biskupství, známé osobnosti,“ řekla spolumajitelka a obchodní ředitelka Battery Unite Miroslava Masaříková.

Na další fázi projektu by se podle ní měli podílet investoři z celého světa. Firma má podle webu SeznamZprávy zároveň spolupracovat například se společností Veolia. „Máme s ní podepsanou smlouvu o distribuci našich baterií v jejich celosvětové prodejní síti,“ sdělil Prus. Na druhou stranu, několik firem už s He3dou spolupráci naopak ukončila. Jedná se například o fond Avant či elektrotechnickou skupinu Fenix.