Heineken spustil v Rusku licenční výrobu Krušovic

Pivovary Heineken

Pivovary Heineken Zdroj: ctk

Nejistota vyvolaná anexí Krymu ani snahy ruské vlády bojovat s alkoholismem nebrání dalším průnikům českých pivovarů na tento klíčový trh. Heineken spustil ve svém petrohradském pivovaru licenční výrobu světlého piva Krušovice. Je to poprvé, co se některá ze značek českého Heinekenu vyrábí v zahraničí na základě licence. Důvodem licenční výroby v Rusku je skutečnost, že kvůli celním poplatkům bývá přímý export ekonomicky nevýhodný.

Tuzemská a zároveň i celosvětová pivovarnická trojka skupina Heineken se přiřadí k Plzeňskému Prazdroji a Pivovarům Staropramen, které pivo v Rusku vyrábí licenčně již léta. „Krušovice Světlé Royal se začalo v Rusku vařit pod kontrolou českých odborníků a podle české receptury. Tento produkt je určený pouze pro ruský trh,“ řekl mluvčí českého Heinekenu Jiří Hauptmann.

Loni se vyvezlo do Ruské federace zhruba 216 tisíc hektolitrů českého piva, což je meziročně zhruba o procento více. V roce 2012 bylo Rusko čtvrtým největším trhem pro export českého piva s podílem 6,7 procenta. To je o 1,3 procentního bodu více než v roce 2011. Více Češi vyvezli jen do Německa, na Slovensko a do Polska.

České pivo má v Rusku i díky vazbám z minulosti velmi dobrý zvuk. To je výhoda oproti některým jiným pivovarům. Například světová jednička Anheuser Busch InBev nedávno oznámila, že uzavře v Rusku jeden ze svých sedmi pivovarů a celkem třetí za posledních několik let. Vše kvůli tužším regulacím prodeje alkoholu.

Tuzemská jednička Prazdroj vaří v Rusku licenčně více značek. Největší podíl má Kozel. „Pivo Kozel vyráběné v Rusku směřuje výhradně na ruský trh. Hlavní důvod pro licenční produkci je, že kvůli celním poplatkům by byl jeho export do Ruska ekonomicky nemožný,“ uvedla mluvčí firmy Kateřina Krásová.

I díky tomu je Kozel obecně nejprodávanějším českým pivem v zahraničí. „Česká piva jsou v Rusku velmi oblíbená. Prodeje Staropramenu na tamním trhu se pohybují v řádu stovek tisíc hektolitrů a patří tak k vůbec nejoblíbenějším českým značkám,“ uvedl mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.

Právě kvůli velkému zájmu vyrábí tuzemská dvojka Staropramen přímo v Rusku a nemusí jej vyvážet. O oblibě tuzemského piva v Rusku svědčí i skutečnost, že přímo ruské majitele získal před čtyřmi lety menší český pivovar Bakalář v Rakovníku.