Hlad po lithiu má i Švédsko, zintenzivní průzkum svých ložisek

Lithium

Lithium Zdroj: ČTK

Severská země v příštích letech vynaloží větší úsilí na nalezení ložisek drahých kovů a minerálů. Největší pozornost věnuje lithiu a kobaltu, jež jsou klíčovými složkami akumulátorů v elektrických vozidlech. Země tak chce držet krok s poptávkou po elektromobilech, připomíná agentura Bloomberg.

Tamní vláda plánuje investovat v příštích dvou letech zhruba 10 milionů švédských korun (necelých 26 milionů korun) na průzkum ložisek nerostných surovin, které považuje za nezbytně nutné pro další ekonomický růst. Kromě lithia a kobaltu doufá i v nalezení dalších vzácných kovů, jako je například wolfram.

"Švédsko má ve svém podloží jedinečné bohatství," řekl podle agentury Bloomberg tamní ministr obchodu Mikael Damberg. "Dříve jsme zkoumali především suroviny jako měď, železo, stříbro a zlato. Ale přechod na zelené technologie znamená, že existuje zvýšená potřeba dalších prvků," doplnil.

Ačkoliv Švédsko má část svých zásob lithia a kobaltu zmapovanou, těžba se dosud nikdy neprokázala jako finančně efektivní. Švědští geologové se však nyní domnívají, že by se to mohlo změnit.

Plán švédské vlády je mimo jiné součástí globálního úsilí o zabezpečení zásob vzácných nerostných surovin a také snížení světové závislosti na dodávkách kobaltu z Demokratické republiky Kongo. Ta v současné době představuje hlavního dodavatele tohoto kovu. Při jeho těžbě v této konflikty zmítané africké zemi však dochází i k použití dětské práce. Také to je jeden z důvodů, proč se země snaží omezit dodávky kobaltu právě z Konga.

Pokud jde o lithium, jeho zásoby se nacházejí i v Česku. Podle odhadů jde asi o tři procenta světových zdrojů. Naprostá většina se nachází na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Australský investor European Metals Holdings (EMH) by mohl začít s hlubinnou těžbou v Krušných horách v roce 2022. Za 21 let chce dobýt 37 milionů tun rudy. Povrchově chce těžit lithium u Cínovce také společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Firma má už všechna povolení k těžbě.