Hliníkárna hrozí odchodem ze Slovenska kvůli cenám energie

Hliníkárna ve Žiaru nad Hronom

Hliníkárna ve Žiaru nad Hronom Zdroj: profimedia.cz

Jediný výrobce hliníku na Slovensku zvažuje odchod ze země. Společnosti Slovalco totiž už za pár měsíců skončí kontrakt na levnější odběr elektřiny, díky němuž je dosud ve středoevropském regionu konkurenceschopná. Pokud by se firma rozhodla pro ukončení výroby, oblast Žiaru nad Hronom by přišla o 500 pracovních míst přímo v podniku a dalších přibližně 2500 navazujících pracovních příležitostí u dodavatelů a odběratelů.

Tento scénář se nelíbí vládě i proto, že se na úřadech práce kupí oznámení o hromadném propouštění.

Slovalco už začalo jednat o novém kontraktu na zlevněný odběr elektrické energie se společností Slovenské elektrárne. Její mluvčí Jana Burdová uvedla, že energetici jsou ochotní debatovat o budoucí smlouvě za konkurenceschopných podmínek. Cenu pro velkoodběratele však podle ní není možné stanovit na jakékoli hranici, protože je ovlivněná právními a regulačními nástroji.

Management Slovalka však trvá na tom, že kdyby začal platit plné ceny, závod by se dostal do ztráty. „Pokud chceme dlouhodobě udržet výrobu, vedle dohody s dodavatelem budeme potřebovat koordinovanou podporu vlády,“ vzkázal ředitel Slovalka Milan Veselý. Nečeká tak jen nižší cenu za elektřinu, ale i snahu vlády pomoci firmě s poplatky za přenos či kompenzacemi nepřímých emisí pro takto energeticky náročný průmysl.

Premiér Robert Fico už dal pokyn ministru hospodářství Tomáši Malatinskému, aby problém řešil. „Poté, co bude známý výsledek jednání, a v případě, že to bude nutné, rezort může využít některé ustanovení v sekundární legislativě, aby konkurenceschopnost Slovalka dodatečně podpořil,“ řekl Malatinského mluvčí Stanislav Jurikovič. Dodal, že by nešlo o státní pomoc, ale o využití regulačních mechanismů.

O firmě Slovalco

Historie firmy sahá do roku 1985. Do soukromých rukou se dostala v roce 1994, tehdy se hlavním akcionářem Slovalka stala norská společnost Hydro Aluminium. Ta ji vlastní i v současnosti, přičemž tvrdí, že podnik má technické předpoklady k tomu, aby fungoval minimálně dalších dvacet let. V Slovalku pracuje 500 zaměstnanců a produkce směřuje do zemí Evropské unie, hlavně do Itálie. Společnost v minulém roce vytvořila čistý zisk téměř 108 milionů dolarů.

Vladimír Mečiar: Řekli jsme si s Klausem předem – žádné bílé přilby

Adamovský Adast překonal krizové období

DZURINDOVA ČISTÁ RUKA