Horníci OKD: Chceme stávkovat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Straka, Mlada fronta E15

Zaměstnanci těžební firmy OKD dali v referendu odborářům svolení, aby vyhlásili stávku. Hlasování se zúčastnilo přes 60 procent zaměstnanců, se stávkou souhlasilo více než 90 procent z nich. Za odboráře to oznámil Miroslav Klika.

Zaměstnanci těžební společnosti OKD hlasovali, zda jsou kvůli nové kolektivní smlouvě ochotni stávkovat. Aby mohly odbory začít připravovat stávku, musela v referendu hlasovat alespoň polovina z více než 12 tisíc zaměstnanců a minimálně dvě třetiny z hlasujících se vyslovit pro. Od 15. října v OKD platí stávková pohotovost.

Ani po referendu, které stávku podpořilo však není jisté, zda odboráři stávku skutečně vyhlásí. Rozhodovat o tom budou příští týden. „My v příštím týdnu budeme mít sérii jednání v rámci odborů. Už v pondělí se sejdou všechny odborové organizace působící v OKD a budeme jednat o dalším postupu,“ řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Odboráři už podle něj ale nemohou o kolektivní smlouvě znovu vyjednávat, jediná možnost je, že s novým, vstřícnějším návrhem přijde zaměstnavatel.

Možnost dohody stále žije

Také mluvčí OKD Marek Síbrt uvedl, že výsledky referenda nutně neznamenají, že bude stávka. „Stále věříme, že se nám podaří při dalším jednání dosáhnout dohody i bez tohoto krajního prostředku. Určitě jsme připraveni bavit se o struktuře našeho návrhu,“ uvedl Síbrt.

Zaměstnanci těžební společnosti OKD měli možnost o podpoře stávky hlasovat od pondělí. Důvodem bylo znepokojení z toho, že se odbory s vedením firmy dosud neshodly na nové kolektivní smlouvě.

Nová kolektivní smlouva má platit pro roky 2014 až 2018. Neshody odborářů se zástupci OKD přivedly jednání až před zprostředkovatele. Jeho návrh ale firma odmítla, místo toho přišla s vlastním novým návrhem. Zaměstnanci OKD proto nyní v referendu rozhodli o přípravě stávky. Tuto možnost zvažovali horničtí odboráři i loni, kdy se nemohli s firmou shodnout na nárůstu mezd. Nakonec podepsali návrh zprostředkovatele. K referendu totiž nepřišlo dost lidí.

Úsporná opatření

Kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím začala letos firma OKD dělat řadu úsporných opatření. Ta se projevila i v návrhu kolektivní smlouvy: firma chce například zrušit příplatky na dovolenou a Vánoce (takzvané 13. a 14. platy). Místo nich má být podíl na zisku. Mzdy by zaměstnancům mohly stoupnout až o čtyři procenta, ale za podmínky, že bude splněn plán v těžbě a bezpečnosti práce. Se zvýšením mezd počítal i návrh zprostředkovatele, jenže by šlo o tři procenta a bez podmínek. Podle odborářů by se ale i tak zaměstnancům výrazně snížily příjmy.

Mezi úspornými opatřeními, která už firma udělala, bylo například propuštění 250 zaměstnanců z administrativy. O stovky snižuje OKD počty pracovníků dodavatelských firem. Firma také přestěhovala své sídlo z Ostravy na Důl Darkov a chce uzavřít ztrátový Důl Paskov.

Společnost OKD patří firmě NWR, kterou ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37 149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35 283 korun měsíčně. V Moravskoslezském kraji činila loni průměrná mzda 23 577 korun.

Výběr hornických stávek za posledních 20 let
Leden 1993Asi sto horníků odmítlo vyfárat na Dole Darkov společnosti OKD. Ke spontánní akci, jejímž důvodem měly být nepravdivé informace o odměnách hospodářsko-technických pracovníků, se však nepřihlásil závodní výbor odborů.
Prosinec 1994Hornické odbory se připojily ke stávce organizované ČMKOS na protest proti vládnímu návrhu zákona o důchodovém pojištění a na podporu deseti požadavků ČMKOS.
První polovina 1995Vlna protestů, kterou vyvolal záměr OKD slučovat jednotlivé odštěpné závody do tzv. skupinových dolů. První vstoupili do časově neomezené stávkové pohotovosti horníci z Dolu Dukla v Havířově-Suché. V půli června pak odbory vyhlásily stávkovou pohotovost ve všech šachtách OKD.Po šestnácti dnech odbory s vedením firmy podepsaly dodatek ke kolektivní smlouvě a stávkovou pohotovost odvolaly. Horníci z Dolu 9. květen vstoupili do dvouhodinové stávky.
Prosinec 1996Hodinová výstražná stávka na Dole Paskov; nesouhlas s předpokládaným útlumem těžby v šachtě.
Srpen1999 Výstražnou hodinovou stávku vyhlásila na Dole Kohinoor, jednom ze závodů Mostecké uhelné společnosti (MUS), tamní odborová organizace. Nesouhlas s vládním rozhodnutím prodat státní podíl v MUS.
Prosinec 1999Okupační stávku vyhlásili horníci z Dolu Kohinoor. Havíři odmítli vyfárat z ranní směny a žádali vládu, aby začala o situaci na dole okamžitě jednat. Po 42 hodinách horníci vyfárali na základě dohody, v níž přislíbili ministr průmyslu Miroslav Grégr, předseda představenstva MUS Antonín Koláček a předseda odborového svazu hornictví Cyril Zapletal další jednání o osudu dolu.
Březen 2000Asi 30 horníků nevyfáralo z noční směny na dole Kohinoor. Havíři tak obnovili z obavy před uzavřením dolu a ztrátou zaměstnání okupační stávku z prosince. Všichni horníci z dolu vstoupili do okupační stávky 4. dubna, 21. dubna podepsali dohodu o ukončení stávky a podzemí opustili.
Prosinec 2003Několik stovek horníků z ranní směny Dolu Paskov na Frýdeckomístecku 20 minut protestovalo proti postupu vlády, jež jim ruší výhody.
Prosince 2003Odboráři MUS a jejích dceřiných firem hodinovou výstražnou stávkou protestovali proti zrušení vyhlášky, která horníkům zaručovala sociální výhody. Vedení těžební firmy nakonec oznámilo, že je ochotno závazek vůči svým zaměstnancům převzít.
Červen 2008Do hodinové výstražné stávky proti reformám vlády Mirka Topolánka (ODS) se zapojili i horníci na severu Moravy i Čech.