Huawei v Číně buduje tajnou síť továren na čipy, varuje asociace výrobců

Expozice Huawei na veletrhu v Šanghaji

Expozice Huawei na veletrhu v Šanghaji Zdroj: Reuters

V USA sankcionovaný technologický gigant Huawei buduje napříč Čínou tajnou síť výroben polovodičů. Chce se tak vyhnout dopadům sankcí na svůj byznys, varuje své členy Asociace polovodičového průmyslu, sdružující velké globální hráče v odvětví.

Huawei se do výroby čipů pustila loni. Asociace podle Bloombergu uvádí, že jí čínská vláda za tím účelem poskytne odhadem 30 miliard dolarů. Firma podle ní získala nejméně dva existující závody a další tři staví.

Americké ministerstvo obchodu v roce 2019 zařadilo Huawei na černý seznam, což firmě výrazně zkomplikovalo přístup k součástkám a komponentům nabízeným americkými firmami a způsobilo výrobní problémy. Spojené státy to tehdy zdůvodnily bezpečnostními obavami, firma byla podezřívaná ze špionáže.

Zástupci amerického ministerstva obchodu na dotaz Bloombergu uvedli, že situaci monitorují, a jsou připraveni zasáhnout, pokud si to další vývoj vyžádá. Na sankční seznam se už dostaly i společnosti Fujian Jinhua Integrated Circuit a PXW, které jsou podle USA součástí sítě firem ovládané Huawei.

Pokud Huawei buduje zařízení pod jmény jiných společností, jak tvrdí Asociace polovodičového průmyslu, pak by se jí mohlo podařit obejít omezení americké vlády a americká vybavení na výrobu čipů kupovat zprostředkovaně.

Tím, že Huawei se ve Spojených státech dostala na černou obchodní listinu, nemůže jí většina dodavatelů posílat zboží a technologie. Výjimkou je, pokud dostali licenci. Američní úředníci podle agentury Reuters pokračují ve zpřísňování kontrol, aby zabránili společnosti nakupovat nebo navrhovat polovodičové čipy, které pohánějí většinu jejích výrobků.

Členy Asociace polovodičového průmyslu jsou výrobci čipů jako Intel, Samsung, Nvidia nebo TSMC, i firmy dodávají zařízení na výrobu čipů jako Applied Materials či ASML Holding.